Doliu în lumea culturală: Scriitorul Andrei Strâmbeanu s-a stins din viață
Cultură 5 august 2021, 15:24 | 1125

Încă o pierdere mare pentru Moldova. A decedat poetul, dramaturgul și ex-deputatul Andrei Strâmbeanu. Scriitorul urma să împlinească 87 de ani pe 25 august. Corpul neînsuflețit al lui Andrei Strâmbeanu va fi adus mâine la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, de la ora 17.00, pentru ca toți cei care l-au cunoscut să-și ia rămas bun. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 7 august, la ora 10.00.

MESAJUL DIRECTORULUI ANSAMBLULUI „JOC”: „Inima lui Andrei a încetat să bată. A plecat într-o lume mai bună. Acolo unde-i Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan, Ion Ungureanu, prietenii, colegii, frații lui de suflet și de lupta pentru idealul românesc. Câtă tristețe și pustietate rămâne în urmă să. Vom păstra memoria vie și ne vom apleca asupra creației sale pentru a ne lumina sufletele. Poeții, artiștii nu mor, ei stau de vorbă cu Dumnezeu și ne veghează de sus”.

A scris directorul ansamblului „JOC”, Aliona Baroncea, pe Facebook. Andrei Strâmbeanu s-a născut pe 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, județul Bălți, astăzi raionul Edineț. Este laureat al Premiului Național al Republicii Moldova și al Premiului „Ion Luca Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române, deținător al Ordinului Republicii. În 1959, a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău. În 1963, a debutat cu volumul de versuri „Fântâna albă”, urmat de cărțile: „Aruncă-mă în cer” (povestiri pentru copii, 1965), „Mireasa” (povestiri, 1967), „Oltea: Mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dramă în două acte” (2004), „Contrapunct” (antologie, 2004), „Floare-de-cais sau Mielul netăiat” (2011), „Vin, femei şi… tot ce vrei” (piese de teatru, 2013), „Poezii cu gust de pelin” (2015) și altele. Ca autor de versuri, a colaborat cu compozitorii: Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Valentin Dînga. Proza sa a fost tradusă în finlandeză, franceză, lituaniană, armeană, georgiană, estoniană și ivrită. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1998-2001.

Opinia ta contează. Comentează!