Deplasări de peste un milion de lei
Economic 4 februarie 2020, 19:45 | 2324

Anul 2019 a adus cu el nu doar crearea a trei Guverne, dar si cheltuieli mari pentru deplasarile de serviciu ale prim-ministrilor. Astfel, pe parcursul a 12 luni, cei trei prim-ministri: Pavel Filip, Maia Sandu si Ion Chicu au avut 18 plecari peste hotarele tarii. Pentru confortul lor, statul a cheltuit un milion 44 de mii 700 de lei.

Cât timp s-a aflat în fruntea Guvernului anul trecut, Pavel Filip a efectuat doar două deplasări peste hotarele țării. Prima a avut loc în perioada 11-15 mai, la Bruxelles. Însoțit de secretari generali de stat, consilieri și consultanți, Filip a participat la Conferința de nivel înalt dedicată celei de-a 10-a aniversări a Parteneriatului Estic. Atunci, pentru călătoria delegației moldovenești s-au cheltuit din bugetul statului 232 de mii de lei. Cea de-a două și ultima deplasare a lui Pavel Filip în calitate de prim-ministru a fost la Iași, România. Pe întâi iunie, premierul s-a prezentat la ceremoniile oficiale prilejuite de vizita Suveranul Pontif, Papa Francisc. Pentru plecarea delegației peste Prut s-au alocat 3 mii 300 de lei.

Cele mai multe deplasari in 2019 le-a avut fostul premier Maia Sandu. Noua la numar, pentru care statul a alocat putin peste jumatate de milion de lei. Primele vizite in calitate de prim-ministru, Maia Sandu le-a avut la inceputul lunii iulie, in Romania si Belgia. Atunci, pentru plecarea delegatiei peste hotare s-au cheltuit aproximativ 86 de mii de lei. A urmat vizita in Ucraina, care a costat putin peste 21 de mii de lei. Fostul premier a fost intr-o deplasare si in Germania. Sandu a fost insotita de secretari de stat, consilieri si consultanti. Pentru aceasta calatorie de serviciu din buget s-au cheltuit peste 87 de mii de lei. O alta vizita in Belgia a prim-ministrului de atunci a costat aproximativ 75 de mii de lei. A urmat deplasarea in Lituania, care a durat doua zile si pentru care s-au cheltuit 17 mii de lei. In perioada 17-20 septembrie Maia Sandu a fost in Statele Unite ale Americii. Atunci statul a cheltuit aproximativ 177 de mii de lei. Fostul premier a fost si la Timisoara, Romania. Pentru calatoria de serviciu s-au alocat aproximativ zece mii de lei. Ultima destinatie a Maiei Sandu in calitate de premier a fost in Belgia. Deplasarea a costat putin peste 92 de mii de lei.

Cel de-al treilea și actualul prim-mininstru, Ion Chicu, a avut pe parcursul anului 2019 șapte deplasări peste hotare. Prima a fost la Moscova, Federația Rusă. Pentru călătorie au fost alocate 16 mii 300 de lei. Au urmat vizitele în Marea Britanie și Irlanda de Nord, pentru care din bugetul de stat s-au cheltuit peste 44 de mii de lei. Chicu a fost și la Kiev, Ucraina. Costul deplasării a depășit 30 de mii de lei. Premierul s-a aflat timp de două zile și în Franța. Cheltuielile pentru vizită ajung la peste 70 de mii de lei. Pentru deplasarea de serviciu în Italia au fost alocate aproximativ 73 de mii de lei. Ultima vizită a premierului pentru anul 2019 a fost în Turcia, a durat trei zile și a costat peste nouă mii de lei. Suma totală a deplasărilor premierului Ion Chicu se ridică la aproximativ 245 de mii de lei.

Am solicitat informatii si de la Parlament, si de la Presedintie despre deplasarile sefilor legislativului si a presedintelui tarii. Deocamdată, suntem în așteptarea unui răspuns. 

Opinia ta contează. Comentează!