Nastea a ajuns într-o familie din Orhei

Cea mai mică dintre frați, a rămas orfana chiar după primul an de viață. La scurt timp, copila a ajuns sub tutela unui cuplu din Orhei. În prezent fetița are 14 ani.

ANASTASIA: "Am cinci frați , trei frați, Anișoara și eu. Cel mai mare e Ion, Volodea, Vasilică, Anișoara și Nastea. În Chișinău, Anișoara locuiește în Piatra și eu în Orhei. Și vasilică la o familie, nu știu unde."

Nastica recunoaște că cele mai emoționante momente din viața sa sunt atunci cand își întîlnește frații biologici.

ANASTASIA: "-Nu am frați anumiți de care mii dor, pe toți vreau să-i văd. -Cat de tare vrei să-i vezi? -Foarte tare. -Dacă i-ai vedea ce le-ai spune acum? -Că mi-a fost dor de ei, că ce mai fac. Cum la ei, dacă au unde locui? Dacă locuiesc bine? Cum învață?"

De mai bine de 12 ani copila locuiește în familia Nelei Tihon. Cuplul mai are doi copii, care în prezent sunt căsătoriți.

NELEA TIHON, femeia care a adoptat-o pe Anastasia: "Asta a fost după o operație la inimă, am doi băieți Liviu și Dorin sunt băieți mari au familii, însă prin anul 2010, ei nu erau căsătoriți și îmi era frică să stau de una singură în casă. După operație aveam nevoie de convorbiri, de sfaturi, ca cimeva să fie alături de mine."

NELEA TIHON, femeia care a adoptat-o pe Anastasia: "Soțul era peste hotare, am hotărat cu întreaga familie să luăm o fetiță ca să nu fiu singură. Am mers la casa de copii de la Korolenko, acolo am văzut de emoții am început să plang și nu puteam să merg să aleg copil. Mi-au spus că puteți să vă uitați, să vă luați ce vă place ca să vă luați acasă. Nu am putut face lucrul acesta."

NELEA TIHON, femeia care a adoptat-o pe Anastasia: "Am decis să o luăm pe Anastasia, ne-au descris-o, am mers la casa de copii internat din Cărpineni, de ce, pentru-că Anastasia cand s-au controlat actele s-a găsit că ea mai are frați și surori la casa de copii din Cărpineni. Și a fost transferată la casa de copii din Cărpineni. Nu am putut să merg după alt copil."

NELEA TIHON, femeia care a adoptat-o pe Anastasia: "Nu ne-au permis să o infiem deoarece în familia ei erau cinci copii trei băieți și două fetițe și am hotărat să o luăm numai pe Anastasia. Apoi peste un an de zile am luat-o și pe Ana. -Ce varstă aveau atunci fetele? -Anastasia avea 2ani și 7 luni și Anișoara avea 11 ani."

Nelea Tihon spune că nu a ascuns niciodată de fete că sunt orfane.

NELEA TIHON, femeia care a adoptat-o pe Anastasia: "Chiar din primele zile, ea ține minte casa de copii, așa îmi spune, probabil ea nu ține minte tot, însă ea își amintește că noi des mergeam la casa de copii la frați, pană a o lua pe Anișoara. Posibil își amintește momentele acestea. Nu știu cum să vă spun că Anastasia a suferit sau a avut o pate, nu are nici în timpul de față. Ea se simte liberă peste tot."

Femeia recunoaște că Ana și Anastasia au avut nevoie de o perioadă de adaptare, care nu a fost deloc ușoară. Dar nici imposibilă.

NELEA TIHON, femeia care a adoptat-o pe Anastasia: "În primul rand a fost nevoie de depus efort în educație sunt niște fire de copii foarte închiși, nu pot să își exprime durerea sufletească, foarte greu ajungi acolo unde trebuie să te pornești. Chiar de avem un conflict la școală, plang, suferă sufletește, ele suferă, însă mai rar pot să spună. Eu vorbesc de Anișoara, ea nu prea spunea că cineva a supărat-o."

Anastasia îi spune tutorelui mamă, s-a obișnuit să trăiască în familia Tihon, dar duce dorul perioadei cand locuia și surioara cu ei.

ANASTASIA: "-Da, pentru că eram ambele, era altfel , discutam, ne sfătuiam și dacă făceam ceva tot ambleme răspundeam. Era altfel. -Acum răspunzi doar tu? -Da."

Anstasia are vise, este un copil creativ, este foarte curioasă și interesată de tot ceea ce se întîmplă. Iar la anii ei, de mult nu mai gândește ca un copil.

ANASTASIA: "Visul meu este ca toți să avem reușite în viață, să ajungem cineva în viață, cu studii, să avem paine noastră proprie să nu ne-o dă alții."

ANASTASIA: "Să petrec timpul cu ei, să aflu mai multe despre ei."

Opinia ta contează. Comentează!