Jurnaliștii ucraineni au primit premiul special Pulitzer pentru curajul de a relata despre invadarea țării lor de către Rusia
Externe 10 mai 2022, 20:32 | 857

Jurnaliștii ucraineni au primit premiul special Pulitzer pentru curajul de a relata despre invadarea țării lor de către Rusia. A fost un omagiu celor 12 jurnaliști uciși din acest an în timp ce informau despre războiul din Ucraina, informează AFP. Cu trei premii s-au învrednicit jurnaliștii de la The New York Times, în timp ce The Washington Post a fost recompensat cu distincția pentru serviciul public.

MARJORIE MILLER, administratorul Premiilor Pulitzer: "Premiul Pulitzer merge cu citare specială la jurnaliștii din Ucraina pentru curajul lor, rezistența și raportarea veridică în timpul nemiloasei invazii a lui Putin în țara lor și lupta lor cu propaganda din Rusia. În ciuda bombardamentelor, răpirilor și a ocupației."

Consiliul Premiilor Pulitzer a subliniat ”vremurile periculoase" pentru jurnaliștii din întreaga lume, amintindu-i în acest sens pe cei 12 jurnaliști care și-au pierdut viața în timp ce acopereau războiul din Ucraina.

JOHN DANISZEWSKI, directorul adjunct al Premiilor Pulitzer: "Numai anul acesta războiul din Ucraina a luat viața a 12 jurnaliști și opt jurnaliști mexicani au fost uciși. În Afganistan, mii de jurnaliști au plecat în exil sau s-au confruntat cu agresiune și intimidare sub noul regim din Taliban. În Myanmar sau alte părți, jurnaliștii independenți au fost duși în subsoluri. Pe tot globul, societatea civil democratică este amenințată."

Cu trei premii Pulitzer obținute anul acesta, The New York Times a câștigat în total 135 de la prima prezentare a acestor distincții, în 1917. Cotidianul a fost recompensat în acest an pentru jurnalism național, jurnalism internațional și comentariu. Anul acesta, premiul a fost acordat cotidianului The Washington Post pentru acoperirea asediului Capitoliului de către susținătorii fostului președinte Donald Trump.

JOHN DANISZEWSKI, directorul adjunct al Premiilor Pulitzer: "Este esențial, ca jurnaliștii de orice nivel, să continue să facă, dificila și uneori curajoasa muncă să aducă publicului istorii adevărate și relevante în subiecte de corupție, libertatea expresie, drepturile omului, la degradarea mediului, suprimarea libertăților femeilor, amenințările care dezavantajează oamenii."

Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții pentru jurnalism din Statele Unite ale Americii, sunt decernate începând din 1917, când editorul Joseph Pulitzer le-a instituit prin testament, sub supravegherea consiliului consultativ căruia i se încredințase mandatul.

Opinia ta contează. Comentează!