Jurnalul orei 15, 2 Mai
Jurnalul orei 15:00 3 mai 2022, 00:02 | 957

Prezentat de Eugenia Apostu

Republica Moldova a ajuns în epicentrul discuțiilor privind posibilele evoluții ale războiului ruso-ucrainean și consecințele asupra Chișinăului. Acest lucru este abordat la Londra, Kiev, Washington și la Moscova. Pronosticurile sunt diferite, dar în aproape toate cazurile se pomenește regimul separatist de la Tiraspol, care ar putea să se implice, sau să fie implicat, în teatrul de război.

Oamenii din stânga Nistrului sau din localitățile apropiate de Ucraina se tem de război. Mulți condamnă atrocitățile rușilor și spun că imaginile pe care le văd la televizor sunt de groază. Aceștia au în memorie războiul din 1992... Alții cred că ucrainenii i-au supărat pe ruși și plătesc acum pentru ce ar fi făcut opt ani în Donbas. Echipa noastră de filmare a fost în satul Varnița, unde locuiesc peste patru mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.

O rachetă rusească a lovit luni un important pod strategic care trece peste estuarul Nistrului, în regiunea Zatoka, au anunţat autorităţi locale, citate de Reuters. Podul, care a fost lovit de două ori anterior de ocupanții ruși, reprezintă singura legătura rutieră şi feroviară între sud-vestul Ucrainei şi restul țării. Kievul a decis să închidă cele patru porturi de la Marea Neagră şi Marea Azov, capturate de ruși. Armata rusă a lovit orașul ucrainean Orehov, iar ucrainenii au distrus două ambarcațiuni rusești în apropiere de Insula Șerpilor. Astăzi este a 68-a zi de război în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie