Victor Chirilă este propus pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în România
Politic 20 octombrie 2021, 19:46 | 1040

Victor Chirilă este pe cale să devină noul ambasador al Republicii Moldova în România. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe: "În cadrul Comisiei de politică externă din parlament a fost în audieri viitorul nostru ambasador al Republicii la București. Vorbim despre Victor Chirilă și vreau să vă spun că sunt puse pe rol mai multe procese, care în curând vor rezulta numirea mai multor ambasadori în mai multe capitale importante, capitalele țărilor, care ne sunt parteneri importanți de dezvoltare pentru Republica Moldova."

Victor Chirilă are studii de masterat în politici europene și este licențiat în istorie. Din decembrie 2020 și până în prezent deține funcția de director executiv al Asociației pentru Politica Externă. În perioada decembrie 2016 – decembrie 2019, a fost președinte al aceleiași asociații. Are o experiență profesională în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. A exercitat și funcția de consilier la Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. A fost consultant al Băncii Mondiale la Chișinău, în 2015, și expert internațional pe lângă Biroul de Reintegrare din cadrul Guvernul Republicii Moldova pe problema transnistreană.

Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii extraordinari și plenipotențiari, reprezentanții permanenți, trimișii și însărcinații cu afaceri en titre sunt numiți și rechemați din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt prezentate Guvernului de către ministrul de Externe,după consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!