Locuitorii din comuna Ghindești sunt împotriva construcției unui depozit cu amoniac lângă casele lor
Social 5 august 2021, 17:41 | 6247

Locuitorii din Ghindești, raionul Florești s-ar putea pomeni cu un ditamai depozit cu amoniac chiar lângă propriile case. Decizia de proiectare a clădirii cu o capacitate de aproximativ o mie de tone, a fost aprobată de către unii consilieri, care au ignorat voința oamenilor și au votat în favoarea companiei cu pricina. Mai mult, ei au ignorat deciziile unor instituții abilitate precum: Centrul de Sănătate Publică și Inspecția pentru Protecția Mediului. Localnicii se arată revoltați și spun că vor ieși la proteste.

GALINA KRAUSS, locuitoare a satului Ghindești: "M-am născut aici, am ales să locuiesc aici și aș vrea să-mi duc traiul în siguranță, la fel ca și toți oamenii. Aici îmi este copilul, aici îmi sunt părinții...În primul rând amoniacul este o substanță foarte toxică în orice formă care ar fi și în orice moment poate izbucni o tragedie."

ALEXANDRU TABUNCIC, locuitor al orașului Ghindești: "Noi am aflat despre asta de la primar. El a făcut o adunare cu sătenii și abia noi am aflat. Noi categoric suntem împotrivă la toată chestia asta."

GELU MOLDOVAN, locuitor al satului Ghindești: "Chiar să ne otrăvească cu totul. Lumea s-a revoltat și le-au spus drept în ochi ca să nu facă aluzii de prost gust, pentru că sunt copii, sunt bătrâni. Nimeni nu ne-a întrebat, nimeni nu s-a sfătuit cu lumea dacă se poate sau nu."

ANA GROZA, locuitoare a orașului Ghindești: "Cunoaștem că au mai fost încercări de a construi aceste obiecte în alte părți și toți au refuzat, de ce noi nu am putea fi un popor unit, un sat unit."

MIHAI BULAT, primarul orașului Ghindești: "Amoniacul pe care vor să-l depoziteze aici, ele unul din cele mai otrăvitoare substanțe în agricultură. Categoric sunt împotrivă, pentru că primii care vor fi afectați sunt locuitorii orașului Ghindești. Noi suntem cei mai aproape de această bază."

Chiar și așa, pe 25 mai curent, cinci consilieri, patru de la Partidul Socialiștilor și unul de la "Șor", au votat pentru proiectarea depozitului cu amoniac în preajma comunei Ghindești.

GHEORGHE FALCĂ, primarul comunei Ghindești: "S-a votat cinci la patru, iar cineva din consilieri s-a abținut. Poziția mea este că trebuie să fiu cu populația și pot lua o decizie, doar după ce hotărăște populația. Decizia respectivă este notificată de Cancelaria de Stat, iar la următoarea ședință secretara o v-a pune în discuție ca să fie abrogată. Eu până la urmă nu voi semna certificatul de urbanism și autorizația de proiectare cum cer ei."

Aleșii locali au votat în favoarea agentului economic, chiar dacă acesta nici măcar nu deținea actele necesare.

GHEORGHE FALCĂ, primarul comunei Ghindești: "Agenția de Mediu scrie că consideră proiectarea acestui depozit, dar scrie că acest aviz nu este act permisiv. Totul depinde de autoritatea locală. Dumnealor trebuie să mai aibă un aviz de la Centrul de Sănătate Publică, dar nu îl au."

GHOERGHE MORARU, șeful Centrului de Sănătate Publică din Florești: "Încă în anul 2019 a fost o adresare la noi și am ieșit la fața locului cu echipa raională. Eu din prima am fost împotrivă, pentru că nu mi s-a prezentat caracteristica amoniacului, ce fel de cantitate și așa mai departe. Pe urmă ei nu s-au mai adresat la noi și au spus că se vor adresa la alte instanțe pentru a primi acordul de construcție...- Poziția instituției rămâne aceeași? - Da, pentru că nu este locul potrivit pentru amoniac lichid."

VITALIE CIORBĂ, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului din Florești: "Actul meu de control este cu aviz negativ, pentru că nu se încadrează în distanța privind protecția râului Răut și zona de protecție a localității. Inspectoratul, la fel a dat negativ. Astfel, proiectul nu este valabil pentru implementare."

Între timp, pe locul unde ar urma să fie ridicat depozitul, oamenii spun că deja sunt depozitate substanțe nocive.

SVETLANA MOSCALIUC, locuitoare a orașului Ghindești: "Aduc, pentru că persistă mirosul și aerul nu este curat. Seara târziu este un miros înțepător. Consilierii pot vota, pentru că nu locuiesc în preajmă, dar poate au alte interese, interese de bani, interese de bogăție."

TATIANA LAZURENCO, locuitoare a orașului Ghindești: "Spre seară este un miros dulciu chimic, după care dispare, iar dimineață, pe la cinci, iar apare. Înseamnă că aici este ceva."

VICTOR BASISTÂI, locuitor al orașului Ghindești: "Mi-au otrăvit toate albinele. Ele veneau de pe deal și cădeau jos lângă vasul cu apă. Erau multe jos."

Am încercat să ne întâlnim cu reprezentantul companiei vizate, dar acesta a refuzat să discute cu noi.

Apoi l-am sunat, dar nici la apeluri nu ne-a răspuns. Locuitorii din Ghindești spun că sunt gata să recurgă și la proteste, dacă decizia consilierilor locali nu va fi abrogată.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie