Dezastru ecologic la Micăuți; Toată murdăria ajunge pe terenurile agricole ale oamenilor, în iaz și în pădure
Social 26 februarie 2021, 17:29 | 8233

Dezastru ecologic la Micăuți, raionul Strășeni. Gunoiștea de la marginea satului devine un pericol tot mai mare pentru localnici. Deoarece nu este amenajată corespunzător, toată murdăria ajunge pe terenurile agricole ale oamenilor, pe câmp unde pasc animalele, în pădure, dar și în iazul din preajmă. Muntele de gunoi se extinde zilnic. Primarul satului, Vasile Dolghii, dă vina pe oamenii din localitățile vecine, dar nu ne-a putut spune de ce până astăzi gunoiștea nu a fost îngrădită.

Gunoiștea se află la aproximativ un kilometru de la sat și la 20 de kilometri de capitală.

CONSTANTIN CHILIAN, locuitor al satului Micăuți, raionul Strășeni: "Aduc de prin toate părțile, chiar și de la Chișinău și vedeți în ce haos este teritoriul acesta. Aici este iazul, aici pădurea. Toată murdăria pleacă încolo. Alături este râul Ichel, care ajunge în Nistru. Toată murdăria ajunge acolo și beau orășenii apă. Vântul bate spre sat și toată mizeria și mirosul vine spre sat. La marginea satului este grădinița și toată frumusețea de aici se duce încolo."

TUDOR CONSTANTIN, locuitor al satului Micăuți, raionul Strășeni: "Toată vara și toamna, vacile din sat pasc aici. Copiii și nepoții noștri beau lapte. Nu știu ce lapte beau ei. De aici se iau toate bolile. Copiii se îmbolnăvesc. - Cum ar trebui să fie? - Îngrădit, pază."

Unii localnici spun că, deși bani au fost alocați pentru amenajarea gunoiștii, până astăzi ea nu este îngrădită.

LAZĂR VOLOȘCIUC, locuitor al satului Micăuți, raionul Strășeni: "În 2017 i s-au alocat 180 de mii de lei pentru a face lucrări aici, dar cu părere de rău este zero. Nimic nu s-a făcut. Totodată, la unele din ședințele consiliului din 2017 s-a plănuit să se facă un gard, să fie un responsabil de această gunoiște și, după cum vedeți. Este o firmă alături, la vreo 500 de metri și aduc aici remorci cu măruntaie, cu pene. Însuși acea firmă stă la evidența primăriei din Drăsliceni, banii îi primesc de la Drăsliceni, iar murdăria o aduc la Micăuți. Când aduc măruntaiele se fac viermi, iar mirosul ajunge până aproape de sat. Bomba ecologică a satului Micăuți."

Pentru că nu se face nimic pentru stoparea deazstrului ecologic, gunoiștea se extinde din ce în ce mai mult.

PETRU VOLOȘCIUC, consilier local în satul Micăuți, raionul Strășeni: "Soluționarea acestei probleme este simplă. În primul rând, terenul care este autorizat, trebuie îngrădit, să fie o persoană responsabilă de acest teritoriu, ca persoana care aduce gunoi aici să descarce la locul indicat."

Primarul satului Micăuiți, Vasile Dolghii, pune vina pe oamenii din satele vecine, dar nu a putut să ne spună de ce până astăzi gunoiștea nu a fost amenajată corespunzător.

VASILE DOLGHII, primarul satului Micăuți, raionul Strășeni: "La intrarea în localitate vin persoane necunoscute, mai ales pe timp de noapte și aruncă gunoiul acolo. Așteptăm să se facă timp ca să mergem cu tehnica să o lichidăm. De ce nu este amenajată gunoiștea? - Nu știu despre care gunoiște vorbiți dumneavoastră. - De la marginea satului."

RITA DIACENCO, șefa Inspecției Ecologice Strășeni: "Din cauza pandemiei, nu am fost în teritoriu, anume la gunoiște, dar care era situația anterioară o cunoșteam. - De ce nu impuneți autoritățile locale să amenajeze guoiștea respectivă. - Putem să vă dăm actele de control precedente și să vedeți că sunt indicații obligatorii pentru administrația publică locală pentru înlăturarea și lichidarea tuturor neajunsurilor. Trebuie să mergem în control repetat."

Satul Micăuți are, oficial, aproximativ 2700 de locuitori.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie