Doar 11 judecăori din cei 33 necesari sunt în funcție la Curtea Supremă de Justiție
Justiţie 19 ianuarie 2024, 19:29 | 1377

Criza de la Curtea Supremă de Justiție persistă. Sunt ocupate doar 11 funcții din 33. Din cauza demisiei în lanț din primăvara trecută, sarcina de lucru a magistraților transferați temporar s-a dublat. Unui judecător îi revine acum aproximativ o mie de dosare! Problemele din sistem au fost abordate astăzi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii și judecătorii CSJ în cadrul unor discuții publice.

Din cauza demisiei în lanț din primăvara anului 2023 a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, sarcina de lucru a judecătorilor transferați temporar s-a dublat, afirmă magistrații. Prevederile noi procesuale, perioada de adaptare a judecătorilor, dar și perioada campaniei electorale i-au determinat pe judecători să examineze doar cauzele urgente, în timp ce altele au fost amânate. De exemplu, anul trecut au fost înregistrate 9 mii 700 de dosare la Curtea Supremă de Justiție, dintre care 6 mii 209 - cauze civile, de insolvabilitate și de contencios administrativ, precum și 3 mii 492 cauze penale. Dintre acestea, în anul trecut au fost examinate circa 2 mii 817 de cauze civile și o mie 625 de cauze penale. Astfel, neexaminate au rămas 3 mii 112 cauze civile și aproape 2 mii de cauze penale. Soluționatoarea acestora ar putea dura până la finele anului curent.

SERGIU CARAMAN președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii: "Situația, în mare parte, în anul viitor nu se va schimba pentru că urmează să vină colegi judecători noi, și trebuie să menționez că potrivit legii, aproximativ jumătate dintre judecătorii Curții Supreme de Justiție vor fi non-judecători, adică vor fi cei care nu au judecat anterior cauze și astfel vor avea nevoie și ei de o acomodare și să deprindă lucrurile care trebuie să le facă aici, la CSJ, astfel că celeritatea examinării cauzelor la CSJ nu va spori esențial."

Sarcina de muncă pentru un singur judecător la CSJ în anul trecut a constituit 882 de cauze, în timp ce media obișnuită anterior a fost de 450 de dosare. Principalul motiv l-a constituit reducerea numărului de judecători. Doar 11 funcții vacante din 33 sunt ocupate. Şi asta, prin transferul temporar al magistraților de la alte instanțe. Volumul mare de muncă, dar şi cheltuielile suplimentare pentru transport şi cazare sunt printre motivele, care-i împiedică pe judecători, în special pe cei din afara Chişinăului, să participe la concursul anunțat de CSM. În opinia președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție, judecătorii nu vor să treacă procedura de Vetting.

MARIANA MORON președinte interimar a Curții Supreme de Justiție: "Este foarte dificil să găsești pe cineva cu care să poți să lucrezi. Nu optăm pentru un student pentru că aici se cer cunoștințe mai vaste. Încercăm să îi păstrăm pe cei care îi avem, care sunt aici de opt sau 10 ani. Legislatorul nu întotdeauna ține cont de chestiile tehnice, perioada de adaptare. Am lucrat judecător, am venit la CSJ și eu am avut nevoie de o perioadă ca să mă adaptez cu colegii cu asistenții. Procedura de Vetting încă nu este foarte clară pentru cei care o trec cred că acesta este principalul motiv pentru care nu sunt depuse cereri."

SERGIU CARAMAN președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii: "Toate cele menționate au făcut așa cei 11 judecători CSJ să fie insuficienți pentru a face față așteptărilor justițiabililor. Una dintre soluții ar fi transferul temporar al unor judecători de la instanțele ierarhic inferioare, membrii CSM urmează să discute asupra acestui aspect."

În prezent, la Curtea Supremă de Justiţie activează 11 magistraţi. Criza a început în februarie trecut, când aproape 80 la sută dintre angajaţi şi-au anunţat demisia. Pentru a debloca criza de la CSJ, CSM a aprobat în aprilie o decizie privind organizarea unui concurs pentru suplinirea funcțiilor, prin transfer temporar. Se pot înscrie magistrații cu o experiență de cel puţin opt ani, cu o reputație ireproșabilă și fără sancțiuni disciplinare aplicate cel puțin în ultimii doi ani.

Opinia ta contează. Comentează!