Image-Description
Andrei Spânu: Ofertă propusă de Gazprom nu este în avantajul RM; Nu putem achita mai mult decât celelalte state din regiune
Politic 23 octombrie 2021, 13:48 | 1611

Ofertă propusă la momentul actual de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor Republicii Moldova. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz, anunță vicepremierul Andrei Spânu, într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

Andrei Spânu precizează că a discutat la Moscova cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei.

„Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți. Ofertă propusă la momentul actual de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a punctat vice-ministrul.

El a mai adăugat că în cadrul discuțiilor, partea rusă a dat asigurări că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic. „Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp” a conchis Andrei Spânu.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE