Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii îi solicită noului membru al CSM, Iulian Muntean, să-și dea demisia
Justiţie 22 septembrie 2023, 15:24 | 546

Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii îi solicită noului membru al CSM, Iulian Muntean, să-și dea demisia, pentru că nu a informat Comisia pre-vetting despre faptul că este cercetat penal. Reacția lui Muntean nu s-a lăsat așteptată. Într-un mesaj publicat pe facebook, acesta a scris că ”pentru a nu compromite activitatea CSM, va depune probabil cererea de demisie”. Membrul Comisiei pre vetting, Nadejda Hriptievschi, recunoaște că nu a cerut informații despre Muntean, așa cum a făcut-o în privința altor candidați. Centrul Național Anticorupție a informat abia pe 19 septembrie despre calitatea de bănuit a noului membru CSM.

Dacă membrul CSM vizat nu a indicat în chestionarul Comisiei pre-vetting faptul că el a figurat în calitate de învinuit într-un dosar penal, apar dubii serioase privind integritatea, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

DECLARAȚIA MINISTERULUI JUSTIȚIEI: "Astfel, pentru a nu discredita imaginea și eforturile depuse în reforma justiției per ansamblu, retragerea sau demisia sa se impune."

Iulian Muntean trebuie să depună cererea de demise, afirmă și Consiliul Superior al Magistraturii. Membrii CSM declară că nu pot admite ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să ocolească procedurile de evaluare extraordinară, care au cerințe destul de clare și riguroase.

DECLARAȚIA CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII: "În lipsa unei justificări și a explicațiilor credibile cu privire la aceste circumstanțe, ce l-au determinat să nu comunice despre calitatea sa de învinuit în cadrul unei cauze penale, considerăm că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie."

Procuratura Anticorupție a declarat că nu a fost interpelată de Comisia pre-vetting, pentru a-i oferi informații referitoare la Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați. Membrul Comisiei Nadejda Hriptievschi ne-a spus că nu a existat o asemenea necesitate în cazul lui Muntean. ”În cazul lui, nu am avut motive”, a precizat Hriptievschi.

NADEJDA HRIPTIEVSCHI, membru al Comisiei pre-vetting: "Spre exemplu, erau candidați care aveau dosare anterior. Pe această persoană, absolut nicio instituție nu a indicat că există dosar. Dacă se știa că este așa informație și în timpul audierilor nu au ridicat acest subiect, ne-ar fi fost de mare ajutor ca să nu ajungem în situația când s-a finalizat procedura, dacă am fi fost alertați mai devreme."

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a anunțat că luni, 25 septembrie, problema va fi discutată în Parlament.

Avocatul Iulian Muntean face parte din cel de-al doilea grup de candidați non-judecători, propuși de Parlament, în luna mai curent, pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. După audieri la Comisia pre-vetting, membrii acesteia au decis, în ziua de 3 august curent, că Muntean îndeplinește criteriile de integritate etică și financiară. Iulian Muntean a fost numit membru al CSM cu un mandat de șase ani. Decizia a fost votată în plenul Parlamentului în data de 7 septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!