Republica Moldova rămâne fără sate, unele au rămas doar pe hartă, altele numără câțiva locuitori
Social 5 martie 2021, 15:42 | 90792

Un sat cu multe gospodării, până mai ieri, a intrat în ultima fază de dispariție. Va rămâne doar pe hartă, ca o localitate în care nu mai trăiește nimeni. Acum mai sunt câțiva copii, dar vor pleca și aceștia imediat ce vor înțelege că undeva e mai bine. Este vorba despre satul Pocșești, raionul Orhei. Sat fără școală, grădiniță, punct medical sau transport. Satul cu case pustii.

Acest bărbat spune că din sat au plecat toți tinerii, iar de întors la baștină nici gând! La ce să se întoarcă? Se întreabă mâhnit bărbatul.

Și măcar de ar fi un sat uitat printre dealuri, dar nu. E la doar puțin peste 50 de kilometri distanță de Chișinău.

În localitate este un magazin mic, dar și acela cu produse alterate, spun oamenii. Însă aceasta nu este principala problemă a localității. Oamenii nu au acces la transport public, așa că sunt nevoiți să meargă pe jos până în satele vecine și câte 4 kilometri.

Conform recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 100 de oameni. La începutul anilor 90, odată cu destrămarea imperiului sovietic, Republica Moldova avea o populaţie de aproximativ 4,5 milioane. Astăzi, acest număr a scăzut semnificativ, încât nici autoritățile nu pot da o cifră exactă a cetăţenilor rămaşi. Organizația Națiunilor Unite a prognozat că până în 2050 populația Republicii Moldova va ajunge sub două milioane de locuitori.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie