Rada de la Kiev l-a demis pe Ruslan Reaboșapka din funcția de procuror general
Externe 6 martie 2020, 15:39 | 913

Rada de la Kiev a votat joi demiterea lui Ruslan Riaboșapka din funcţia de procuror general al Ucrainei. Demiterea lui survine în contextul în care preşedintele Vladimir Zelenski şi-a exprimat nemulţumirea faţă de ceea ce consideră ca fiind ”o lipsă de progrese în investigaţii majore”. Riaboșapka a negat acuzaţiile aduse.

Riaboșapka a fost, de asemenea, criticat pentru o reformă a justiţiei lipsită de transparenţă şi presupusa sabotare a investigaţiilor privind revolta proeuropeană Euromaidan, relatează presa de la Kiev. Unii dintre cei care au susţinut moţiunea sunt suspecţi în anchete de corupţie. Există preocupări că Riaboșapka poate fi înlocuit cu un procuror general mai puţin sensibil la societatea civilă şi mai loial oligarhilor şi unor înalţi oficiali corupţi, notează sursa citată. După vot, Riaboșapka a rostit un discurs, dar a refuzat să răspundă la întrebări adresate de parlamentari.

Miercuri, Rada Supremă a aprobat demisia premierului Alexei Goncearuk, prezentată la cererea preşedintelui Vladimir Zelenski, nemulţumit de rezultatele economice şi sociale slabe ale cabinetului, după şase luni cât Goncearuk a activat la conducerea guvernului de la Kiev. Rada l-a numit pe Denis Șmigal nou premier al Ucrainei. Acesta a ocupat anterior funcția de viceprim-ministru al Ucrainei - ministru al Dezvoltării Teritoriale și Comunitare a Ucrainei, potrivit AFP şi Reuters. 

Opinia ta contează. Comentează!