Sobarii au de lucru până-n iarnă
Social 6 septembrie 2022, 15:38 | 13996

Sobarii sunt acum suprasolicitați. Meșterii spun că au de făcut sobe până în iarnă. Prețul enorm la gazele naturale i-a făcut pe oameni să treacă la tradiționala încălzire. ”Cu o sobă bună poți ieși din iarnă cu doar o căruță de lemne”, spun gospodarii din satul Viișoara.

IURIE ZBORCILĂ, sobar din satul Viișoara, raionul Edineț: "La mine tata a fost zidar și am furat această pasiune de la părinți, mai nevoia, mai părinții și în felul acesta m-am transformat în sobar."

Anul acesta, meșterii au început să facă sobe încă din primăvară și spun că au de lucru până în noiembrie-decembrie.

IURIE ZBORCILĂ, sobar din satul Viișoara, raionul Edineț: "Devreme, de prin luna martie și poate să se termine sezonul în luna noiembrie. Adică cine n-o dovedit vara se gândește să facă toamna și care n-o dovedit toamna deja lasă tot și trebuie să facă, când dă recele. Pentru noi asta e foarte convenabil pentru că avem unde munci în felul acesta. Foarte mulți deja vor ceva mai econom, ceva care să nu-i bată așa tare la buzunar, să se poată întreține în modul acesta."

Pentru o sobă făcută cum se cuvine, oamenii dau și 15 mii de lei. Prețul a crescut față de anul trecut pentru că s-au scumpit materialele de construcție.

IURIE ZBORCILĂ, sobar din satul Viișoara, raionul Edineț: "O cărămidă de aceasta costă șapte lei și 50 de bani, dacă socotim în jur de o mie de cărămizi iese 7.500 și plus munca de la cinci, șase, șapte mii poate să fie. -Deci, peste 15 mii de lei? -Da, peste 15 mii iese. Dar dacă ai o sobă bună, faci economie fie la cărbune, lemne. Dacă ai o sobă rea pui dublu."

Satul Viișoara nu este conectată la gaz - în fiecare gospodărie este cel puțin o sobă. Localnicii spun că o sobă bună te scoate din iarnă cu doar trei metri steri de lemne.

DIANA MATCOVSCHI, locuitoare a satului Viișoara, raionul Edineț: "Anul acesta am vrut să schimbăm soba pentru că am găsit meșter bun, care construiește foarte bine și vrem să facem economie. Face sobe bune. Cu trebi cuburi de lemne ieși din iarnă."

Opinia ta contează. Comentează!