Guvernul discută cu alte țări și companii, pentru a identifica un furnizor alternativ de gaze
Economic 19 octombrie 2021, 20:02 | 1448

Din cauza deficitului de gaze, autoritățile de la Chișinău au declanșat procedura de cumpărare a gazelor naturale din resurse alternative prin Energocom. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă. Premierul a evitat să ofere detalii despre procesul de negocieri cu Gazprom și despre prețuri, dar a precizat că Moldova insistă ca negocierile să fie strict economice. Gavrilița a avertizat că o creștere a tarifelor este inevitabilă, dar a dat asigurări că Guvernul va compensa majorările pentru consumatorii defavorizați.

Natalia Gavrilița a spus că ”există anumite detalii legate de procesul de negociere cu Federația Rusă care nu pot fi făcute publice în acest moment”. Ea a dat însă, asigurări că ”aceste detalii vor fi comunicate la momentul potrivit”.

NATALIA GAVRILITA, prim-ministru: "Suntem în discuții cu alte guverne și companii, pentru a identifica un furnizor de gaze și am avut negocieri la acest capitol cu România, Ucraina, Polonia și alte țări. Chiar azi ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, se află în Polonia în discuții la tema crizei energetice. Anterior, vicepremierul Nicu Popoescu a avut discuții la Bruxelles și București, iar joi va pleca la Kiev. De asemenea, Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom."

Gavrilița spune că, în acest sens, urmează a fi modificat bugetul de stat, pentru a include bani destinați achiziției de gaze din surse alternative. Importul de gaze prin intermediul Energocom ar urma să suplinească livrările de gaze rusești care sunt acum mai mici decât are nevoie Moldova. De altfel, prin gazoductul Iași-Chișinău au fost deja pompate anumite cantități de gaze pentru a balansa presiunea din sistem. Natalia Gavrilița a dat asigurări că, în orice circumstanțe, Republica Moldova va fi asigurată cu gaze naturale, dar prețurile vor fi mai mari. Șefa Guvernului spune însă, că statul va compensa creșterea de tarif, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru întreprinderile de importanță socială.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Compensarea creșterii tarifare, care este pregătită de Guvern, are ca bază compensarea în funcție de venituri (sau compensarea pentru păturile vulnerabile) și compensarea în funcție de volumul pe care îl consumă gospodăria casnică, regresiv până la anumite nivele. De asemenea, luăm în considerație anumite compensații pentru agenții economici, în special acele sectoare care sunt importante din punct de vedere social, cum ar fi panificația sau lactatele."

În ceea ce privește vizita la Chișinău a șefului-adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, Gavrilița spune că oficialul rus a fost invitat la Președinție, dar răspunsul Moscovei a fost că Dmitri Kozak nu va da curs invitației în această săptămână. Pe de altă parte, Gavrilița a anunțat că vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, va pleca joi la Mosocova pentru a continua discuțiile privind gazele naturale.

Ulterior, Guvernul a anunțat că oficialul moldovean se va întâlni anume cu Dmitri Kozak.

La Moscova va pleca și ministrul de Externe, Nicu Popoescu, unde se va întâlni, la începutul lunii viitoare, cu omologul său rus Serghei Lavrov. Întrebată dacă Gazpromul și, implicit, Federația Rusă șantajează economic și politic Republica Moldova, Natalia Gavrilița a evitat un răspuns tranșant.

NATALIA GAVRILITA, prim-ministru: "- Gazprom-ul șantajează Chișinăul? - Nu. Deci, în relațiile dintre state nu au eu nu cred că au loc asemenea calificări. - Și totuși ce vrea Gazpromul - preț, volum sau datorii? - Nu divulgăm anumite aspecte ale negocierilor care pot dăuna procesului de negocieri. "

Opinia ta contează. Comentează!