La un an de mandat, Alexandr Stoianoglo nu a finalizat însă niciuna dintre cauzele de rezonanță
Justiţie 30 noiembrie 2020, 19:42 | 1843

A declarat că, pe durata mandatului, va expedia dosarele de rezonanță, inclusiv pe cel privind ”furtul miliardului”, în judecată. La un an de mandat, procurorul general Alexandr Stoianoglo nu a finalizat însă niciuna dintre cauzele de rezonanță, între care și cele vizând frauda bancară și „spălătoria rusească”. Mai mult, unii figuranți au fost scoși de sub învinuire și își recuperează activele în libertate.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Preluând mandatul am declarat că investigarea furtului miliardului va fi nu doar o prioritatea în activitatea procuraturii, dar și o piatră de încercare a a tot ce înseamnă potențial profesional instituțional."

Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general pe 29 noiembrie 2019, după un concurs la care au participat 16 candidați. Procesul de selectare a procurorului general a dus la căderea Guvernului Sandu, pe 12 noiembrie același an, care și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege ce i-ar fi permis premierului să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, inițiată de PSRM, a fost votată de 63 de parlamentari. În discursul său din legislativ, Maia Sandu menționa că a insistat aspra numirii unui procuror general independent.

MAIA SANDU, prim-ministru: "Misiunea nostră era să construim o justiție adevărată. Să avem un procuror curajos, care să facă ordine și să oprească hoții care sugrumă Moldova."

La un an de mandat al actualului procuror general, mai multe dosare de rezonanță nu au o finalitate, iar 13 judecători care figurau în dosarul respectiv au fost scoși de sub urmărire penală. Unii magistrați care au scăpat de dosar penal au revenit deja în funcții, prin decizii ale CSM.

Nici dosarul lui Ilan Șor nu a fost dus până la bun șfârșit. Au existat peste 40 de amânări în ședințele care trebuia să aibă loc la Curtea de Apel din Cahul. Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, Procuratura nu are nicio vină în acest sens.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Sarcina Procuraturii este de a expedia dosarele în judecată și de a susține învinuirea în cadrul examinării dosarelor respective. Nu este nicio dovadă că procurorii ar fi tărăgănat cumva aceste dosare."

Nici cauzele deschise pe numele lui Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, nu au avansat prea mult.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Până acum noi nu am primit niciun răspuns de la la autoritățile Turciei. Dar pot să vă spun că înafară de Turcia am expediat cereri în Cipru și Arabia Saudită. Deocamdată avem răspuns doar din Arabia Saudită că domnul Plahotniuc nu a traversat hotarele acestei țări."

Potrivit autorităților de la Ankara, Plahotniuc nu se mai află de mult timp pe teritoriul Turciei. Până în prezent nu sunt alte informații despre locul unde s-ar putea afla Plahotniuc. De asemenea, procurorii au renunțat la învinuire în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, în cazul lui Veaceslav Platon, care a fost eliberat din închisoare pe 15 iunie 2020.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Dosarul cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, Veaceslav Platon a fost condamnat ilegal."

Procuratura Generală nu a inițiat un dosar penal nici în cazul „kuliokului”, ce l-a propus Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon.

DECLARAȚIA LUI ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "S-a încercat tragerea Procuraturii Generale în unele procese politice. Pentru mine apare întrebarea, de ce acest „kuliok” nu a apărut acum jumătate de an, dar a apărut în ajunul alegerilor prezidențiale. Noi nu vom permite să fim atrași în jocuri politice."

În cadrul ședinței plenare a legislativului din 26 noiembrie, opoziția a propus audierea lui Alexandr Stoianoglo care să explice tergiversarea dosarului care vizează frauda bancară. Într-u comunicat, Procuratura Generală a răspuns însă că „nu le va da muniție” celor implicați în acest dosar și că „va duce investigația până la final, supunându-se doar Legii”, iar rezultatele vor fi aduse la cunoștința societății „în timpul cel mai apropiat”.

Opinia ta contează. Comentează!