PSRM și PDM, împotriva limbii române
Politic 6 februarie 2020, 20:17 | 1792

Proiectul de lege, care prevede punerea in aplicare a prevederilor Declaratiei de Independenta cu privire la utilizarea limbii romane in documente si legi a fost respins de majoritatea deputatilor puterii. Includerea initiativei pe ordinea de zi a sedintei plenare a fost votata doar de catre deputatii Blocului ACUM si trei ai PD.

Cu solicitarea de a include proiectul în ordinea de zi a venit deputatul fracțiunii PPDA Iurie Reniță.

Înainte de a fi supus votului, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, s-a interesat dacă proiectul de lege a fost analizat în cadrul Comisiei juridică, numiri şi imunităţi.

Pentru includerea proiectului pe ordinea de zi au votat doar deputații blocului ACUM și trei ai PD. Iurie Reniță crede că proiectul va fi dezbătut la ședința viitoare.

Potrivit proiectului de lege, propus spre dezbatere de către Iurie Reniţă, printre documentele unde prevalează sintagma "limba moldovenească" sunt Codul jurisdicției constituţionale, Legea privind organizarea judecătorească, Regulament Parlamentului, Legea privind actele de starea civilă, Legea cu privire la funcţia publică şi la statutul funcţionarului public. În 2013, Curtea Constituţională a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează în raport cu textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească. 

Opinia ta contează. Comentează!