În China oamenii ies în stradă, supărați pe autoritățile care impun restricții stricte anti-COVID-19
Externe 28 noiembrie 2022, 19:49 | 371

China fierbe, a treia zi consecutiv. Oamenii din mai multe orașe ies în stradă, supărați pe autoritățile care impun restricții stricte anti-COVID-19. Un element nou al acestor manifestații este că oamenii cer și demisia președintelui Xi Jinping. Se întâmplă în urma unui incendiu soldat cu morţi, care a declanșat furia oamenilor. În Shanghai, sute de demonstranți și polițiști s-au ciocnit. Au fost operate arestări. Nimeni nu știe însă cum și când se va încheia politica „zero-covid” a lui Xi Jinping, iar asta este deja „o bombă socială”, notează The Economist.

Oamenii ies în stradă ținând în mâini hârtii albe drept simbol împotriva cenzurii. Vorbim despre manifestări rare de sfidare față de regimul de la Beijing.

La Shanghai, manifestanții s-au ciocnit cu polițiștii.

Au urmat arestări, iar muncitorii au lucrat pentru a ridica ziduri pe trotuarul străzii din Shanghai, unde au izbucnit protestele. Presa oficială din China nu a relatat despre proteste, ci a îndemnat cetățenii să respecte regulile COVID.

Manifestațiile în China au izbucnit după ce zece persoane au murit în oraşul Urumqi, în urma unui incendiu. Oamenii susțin că din cauza restricţiilor de deplasare, o stradă îngustă era blocată de maşinile parcate şi astfel a fost îngreunată intervenţia pompierilor pentru a stinge focul din bloc. Oficialii din Urumqi au negat învinurile aduse.

Solicitat să comenteze protestele, un purtător de cuvânt al ministerului de Externe a declarat că întrebarea nu „reflectă ce s-a întâmplat de fapt” și a spus că țara crede că lupta împotriva pandemiei va avea succes.

De când Xi Jinping a preluat puterea, în urmă cu un deceniu, autoritățile chineze au înăsprit drastic disidența, intensificând controalele asupra societății civile, mass-mediei și internetului. Politica „zero COVID” a Chinei menținut rata de mortalitate din țară la un nivel mai scăzut decât cel înregistrat în multe state, însă a însemnat perioade lungi de izolare în casă pentru milioane de oameni și daune aduse celei de-a doua cea mai mare economii a lumii. Oficialii chinezi insistă că acest fel de politică trebuie menținut pentru a salva vieți.

Opinia ta contează. Comentează!