Buget aprobat, deficit de 7,4 miliarde lei
Economic 27 noiembrie 2019, 20:52 | 1781

Guvernul a aprobat astăzi proiectul bugetului de stat pentru 2020. Documentul a trecut de Executiv fără dezbateri sau propuneri din partea miniștrilor. Ion Chicu a calificat bugetul pentru anul viitor drept unul al ”investițiilor și al creării locurilor de muncă”, chiar dacă prevede un deficit de 7,4 miliarde de lei. Banii necesari ar urma să fie împrumutați de la bănci.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, în 2020, veniturile bugetului de stat vor constitui 44,1 miliarde de lei, iar cheltuielile - 51,5 miliarde de lei. Deficitul este de 7,4 miliarde de lei, dintre care 2,6 miliarde de lei constituie componenta de bază a deficitului de stat, iar restul sumei reprezintă deficitul investițional. Întrebat din ce surse va fi acoperit acest deficit bugetar, Serghei Pușcuța a răspuns:

Cu alte cuvinte, Guvernul are de gând să ia cu împrumut de la bănci. Serghei Pușcuța a precizat că în proiectul bugetului de stat nu este prevăzut niciun împrumut din partea României. Totodată, ministrul Finanțelor a anunțat că Guvernul nu va reveni la cota redusa a TVA pentru industria HoReCa, deși Ion Chicu a criticat vehement Guvernul Sandu pentru anularea acestei facilități fiscale. În schimb, Guvernul a aprobat mai multe proiecte sociale, ca parte a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi a Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistenţă medicală, pe anul 2020. Printre măsurile sociale se numără acordarea suportului unic, de 700 lei, beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, indexarea de două ori pe an a pensiilor, majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului, de la 350 la 500 lei, și extinderea numărului de familii beneficiare de acest ajutor. De asemenea, va fi majorată indemnizația pentru tinerii specialiști din domeniul medical și farmaceutic și ar urma să fie majorate salariile în sectorul bugetar, în medie cu 10 la sută. În ședința Guvernului, miniștrii au subliniat de cel puțin patru ori că un proiect sau altul reprezintă inițiative ale președintelui Dodon, chiar dacă anterior s-a scris că unele ar fi fost plagiate de la Guvernul Sandu. Și premierul Ion Chicu a ținut să remarce contribuția instituției prezidențiale la elaborarea proiectelor sociale.

Fostul ministru al Finanțelor Natalia Gavrilița a criticat proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, declarând că ”Guvernul lui Dodon a crescut peste noapte deficitul bugetar la 7,4 miliarde de lei”, iar deciziile de astăzi vor afecta Republica Moldova în următorii ani. 

Opinia ta contează. Comentează!