Ucis de o grupare criminală
Justiţie 14 martie 2023, 17:22 | 385

Procurorii de la Chișinău investighează omorul unui cetățean al Republicii Moldova, comis în Franța, în 2021. Sunt cercetați patru membri ai organizației criminale numite ”Kitaeț”. Victima făcea parte din grupare și a fost ucisă pentru că ar fi refuzat să dea bani obținuți din contrabanda cu țigări. Procurorii și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au efectuat percheziții în orașele Chișinău și Bălți.

Perchezițiile au fost efectuate pe data de 9 martie. Cei patru bănuiți au vârstele cuprinse între 25 și 40 de ani, se arată într-un comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

COMUNICATUL PCCOCS: "Acum, procurorii din Republica Moldova urmează să stabilească dacă mostrele de ADN preluate de la locul faptei, din Franța, le aparțin celor patru bănuiți."

În timpul perchezițiilor, procurorii au găsit multe telefoane mobile, dispozitivelor de stocare a informației, ceasuri de lux și alte obiecte relevante urmăririi penale, se arată în același comunicat

Potrivit anchetei, crima s-a făcut în septembrie 2021. Victima, un bărbat de 29 de ani, a nimerit într-un accident rutier, în Franța. Forțele de ordine au verificat mașina accidentată și au depistat mai multe pachete de țigări introduse ilegal în Franța din Belgia. Valoarea estimată a mărfii de contrabandă era de circa 260 de mii de euro.

Ulterior, superiorii victimei i-au cerut suma de bani în contul mărfii confiscate, pentru ca mai apoi să treacă la răfuială fizică, în lipsa compensării pretinse. Corpul neînsuflețit și dezgolit al celui ucis a fost îngropat într-o pădure.

La solicitarea autorităților franceze, în decembrie 2022, procurorii din România l-au reținut pe organizatorul infracțiunii, un bărbat de 40 de ani, care sosise din Italia. Acesta este persoana de încredere a conducătorului organizației criminale ”Kitaeț”, responsabil și de acumularea mijloacelor bănești pentru organizație. Individul a fost plasat în izolatorul de detenție preventivă din orașul francez în care a fost comisă crima, iar conducătorul organizației este anunțat în căutare, pentru a fi audiat în calitate de bănuit.

Autoritățile franceze i-au sesizat pe procurorii din Republica Moldova, iar în primăvara lui 2022 a fost format un grup comun de investigații. Drept consecință este documentarea celor patru indivizi, la care au fost făcute percheziții în ziua de 9 martie, în Chișinău și Bălți, se mai artă în comunicatul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie