ANI a constatat deținerea nejustificată de către fostul deputat PD Sergiu Sârbu a unei averi de 1,9 milioane de lei
Politic 1 decembrie 2021, 19:26 | 927

Fostul deputat PD Sergiu Sârbu ar putea rămâne fără aproape 2 milioane de lei. Autoritatea Națională de Integritate a constat o diferență substanțială între veniturile și averea dobândită de către fostul legislator. În replică, Sergiu Sârbu afirmă că toată averea lui are o proveniență legală și va ataca decizia ANI în judecată.

În cadrul controlului averii fostului deputat Sergiu Sârbu, inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe de peste 1,9 milioane de lei în perioada 2016-2019 și deținerea nejustificată a acestei sume. Diferența a fost identificată în conturile bancare deținute în instituțiile financiare din Republica Moldova, sub formă de numerar. În afară de aceasta, Sârbu ar fi introdus mai multe date incomplete și eronate. De exemplu, el nu a declarat venituri în mărime totală de peste 1 milion lei, a inclus date eronate despre veniturile obținute sub formă de donații în anul 2018, în mărime de peste 196 de mii de lei și, respectiv, în anul 2019 - în sumă de 20 de mii de euro. La fel, a completat eronat cu informații despre numerarul deținut sub formă de împrumut acordat unei persoane fizice în sumă de 38 de mii de dolari și 650 de mii de lei. În explicațiile oferite inspectorului de integritate, fostul deputat a invocat că sursa de proveniență a banilor sunt din veniturile legale ale familiei, indemnizații, diurne de deplasare, dar și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare. Sârbu a menționat că pentru aceste donații nu a perfectat acte juridice civile în formă scrisă. L-am întrebat pe fostul deputat - ce fel de donații și ajutoare a primit și de la cine?

SERGIU SÂRBU fost deputat PD: "- Anual am declarat toate veniturile - veniturile din salarii, venituri din evenimente de familie. De la ceremonia de căsătorie, încă în 2013 am declarat. Eu n-am înțeles din ce cauză și ceremonia mea a fost publică, am avut sute de invitați, am avut alte evenimente și toate au fost declarate sunt absolut legale. - E adevărat că anumiți membri ai PD, inclusiv deputați, ar fi primit salarii neoficiale în perioada ceea? Salarii în plic. - Nu vă pot spune. Nu vă pot spune despre aceste informații. Nu vă pot confirma. Nu vă pot spune nimic despre aceste informații... - Dumneavoastră nu ați primit salariu în plic? - Toate toate informațiile mele sunt publice. Mai mult, soția a moștenit și o mică afacere și Dumnezeu să-l ierte tatăl socru foarte mult a avut grijă de copiii săi."

Cele aproape două milioane de lei depistat de ANI ar urma să fie confiscate în folosul statului. Sergiu Sârbu a spus că va contesta în judecată actul ANI și va ”demonstra absurditatea acuzațiilor aduse, atât în instanțele naționale, cât și în cele internaționale”.

Opinia ta contează. Comentează!