Maia Sandu a prezidat prima ședință a Consilului Suprem de Securitate, de când a preluat mandatul
Politic 26 ianuarie 2021, 17:21 | 1488

Președintele Maia Sandu a prezidat astăzi prima ședință a Consiliul Suprem de Securitate de la preluarea mandatului de șef al statului. Conducătorii instituțiilor de drept și de combatere a corupției au fost avertizați că, dacă vor continua să tolereze corupția mare - vor trebui să plece din funcții. A fost pentru prima dată când ședința Consiliului Suprem de Securitate a fost transmisă online.

Maia Sandu i-a avertizat chiar în debutul ședinței pe conducătorii instituțiilor de forță și pe ceilalți membri ai Consiliului Suprem de Securitate că prima parte a evenimentului este transmisă în direct pe internet și că a venit în fața lor pentru a le spune cum va activa Consiliul de acum încolo și în ce componență.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Vreau să vă amitesc că, prin lege, sunt delegați reprezentanți ai anumitor instituții și eu o să fiu foarte directă aici! În raport cu unii oameni, unii reprezentanți ai instituțiilor, eu am anumite dubii cu privire la capacitatea lor de a lua decizii corecte pe probleme ce țin de securitatea statului și îmi rezerv dreptul ca la anumite discuții să nu-i invit, atunci când voi considera că există conflict de interese sau că există riscul conflictului de interese."

Maia Sandu le-a explicat membrilor CSS că principala preocupare a instituției va fi lupta împotriva marii corupții și oprirea schemelor ilegale care atentează la securitatea statului. MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Unii dintre Dumneavoastră o să-mi spună că este prea mult de lucru, că sunt prea multe dosare pe mesele Dumneavoastră și că nu reușiți. Eu vreau să vă spun că dacă ați fi investigat măcar 2-3-4-5 cazuri de corupție mare și ar fi fost finalitate și cei care au fost implicați ar fi fost sancționați dur, conform legeii, noi astăzi nu am mai fi avut atât de multe cazuri de corupție. Dar tocmai pentru că în țara asta nimeni niciodată nu a fost pedepsit pentru corupție mare, tocmai de asta avem atât de multe cazuri de corupție."

Șeful statului a trecut în revistă cazurile de contrabandă, achizițiile publice frauduloase, mita în instituțiile statului și traficul de influență la nivel înalt - toate acoperite politic de către deputați și alți demnitari. MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Despre schemele de corupție ale lui Nichiforciuc și Andronachi știu deja și copiii de la grădiniță. Numai instituțiile noastre de combatere a corupției nu vor să ște despre aceste scheme. CNA nici nu știu ce se întâmplă cu cazurile pe achzițiile frauduloase. Domnule director, eu stau și mă întreb - dar cu ce cazuri comlicate vă confruntați Dumneavoastră și care sunt mai importante, dacă Dumeavoastră nici nu știți la ce etapă sunt? Sau un alt exemplu! Se discută de atâta timp despre mafia drogurilor, despre implicarea unor polițiși și a unor procuori... Nimic! Nicio finalitate!"

Maia Sandu le-a cerut reprezentanților instituțiilor de forță să-și îndeplinească atribuțiile sau să plece din funcții. Ea a anunțat că subiectele prioritare de pe agenda Consiliului Suprem de Securitate vor fi: furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, dosarul companiilor de asigurări, delapidarea patrimoniului de stat din Ucraina, finanțarea ilegală a partidelor politice, dosarul „Laundromat”, contrabanda cu tutun, droguri și anabolizante, dar și defrișările ilegale.

Deputaul neafiliat, Vladimir Andronachi, vizat în declarațiile Maiei Sandu nu a fost de găsit la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică. În schimb, am obținut un comentariu de la deputatul neafiliat Eugeniu Nichiforciuc.

REACȚIA LUI EUGENIU NICHIFORCIUC: "Regret că Maia Sandu a decis să-și camufleze incompetența prin atacuri murdare în adresa diferitor persoane, inclusiv în adresa mea. Și mai mult regret că, prezentându-se ca un politician de altă factură, de fapt, nu face altceva decât să confimre că operează cu bârfe și informații furnizate de diverși aventurieri politici. Anunț pe această cale că o voi ataca în judecată pentru calomnie și minciună."

De notat că Maia Sandu a modificat luni, prin decret prezidențial, componența Consiliului Suprem de Securitate. Printre noii membri ai CSS se numără trei deputați ai blocului ACUM - Igor Grosu, Chiril Moțpan și Sergiu Litvinenco, dar și trei consilieri prezidențiali - Olesea Stamate, Veaceslav Negruța și Ala Nemerenco. Liderul socialiștilor Igor Dodon a criticat inițiativa și a spus că ”numirea unor membri de partid în componența CSS este o practică vicioasă”. Dodon a mai spus că ”este revoltătoare decizia Maiei Sandu de a numi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale în Consiliul Suprem de Securitate, deorece mebri au acces la informații absolut secrete”. De partea cealaltă, deputatl PAS Sergiu Litvinenco a spus că ”adevăratul pericol pentru securitatea statului este corupția, nu noii membri ai CSS”.

Opinia ta contează. Comentează!