Prețul unei genți eco începe de la 100 de lei și aceasta are o viață de peste doi ani
Social 26 martie 2021, 18:01 | 18352

De câteva luni putem primi amenzi dacă folosim sau comercializăm pungile de plastic! Unii aleg pachetele de hârtie, iar alții pe sacoșele ecologice, care au o viață mult mai lungă. Pentru că a crescut cererea, au apărut ofertele. Prețul unei genți eco începe de la o sută de lei.

Svetlana a visat mereu la o afacere, care i-ar aduce plăcere. Pentru că adoră lumea croitoriei și cea a picturii, tânăra a decis să le combine pe ambele. Așa a lansat un brand al tolbelor ecologice.

SVETALANA POPA, fondatoarea unui brand de torbe ecologice: "Țin minte că mergeam în troleibuz și citeam un articol despre interzicerea articolelor din plastic și alternativele lor. Am văzut mai multe alternative: pungile de hârtie sau altele. Însă când am văzut torbele, asta a fost acum doi ani cred, când abia s-a început a vorbi despre chestia asta de a se interzice. Și am zis: asta e!"

Tânăra își amintește că pe vremuri nu existau pungile din plastic, iar în fiecare casă la loc de cinste erau genți de stofă. Dacă mergeai la magazin fără una ca asta, riscai să vii acasă cu produsele în mână:

SVETALANA POPA, fondatoarea unui brand de torbe ecologice: "Eu țin minte cum luam pâinea cea pătrată așa și iată așa o duceam până acasă. Nu aveam pungi, chiar și eu eram mică și țin minte asta."

Mai scumpe, dar și cu o viață mult mai lungă. O tolbă eco folosită zilnic are o viață de cel puțin doi ani. Dacă am face un calcul, cumpărând zilnic câte o pungă din plastic, care costă cel puțin un leu, pentru doi ani am cheltui aproximativ 730 de lei și am polua mediul:

SVETALANA POPA, fondatoarea unui brand de torbe ecologice: "Variază, de exemplu dacă este o pungă fără nimic, fără desene de la 100 de lei și ajunge până la 450."

Începând din 1 ianuarie 2021, pungile de plastic de unică folosință sunt interzise în Republica Moldova. Cei care le utilizează și comercializează pot primi amenzi de până la 4.500 lei, pentru persoanele fizice, și de până la 12.000 lei pentru persoanele juridice.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie