Moscova consideră că SUA vor să "supună toate statele voinţei lor"
Externe 1 iulie 2022, 17:32 | 754

Ministrul de Externe rus a afirmat că summitul NATO de săptămâna aceasta a demonstrat că America vrea să "supună toate statele voinţei lor". Invazia Rusiei în Ucraina i-a forţat pe liderii alianţei să regândească modul în care fac faţă Moscovei, într-o întoarcere la doctrina Războiului Rece, conform Financial Times. O "cortină de fier" coboară între Rusia şi Occident, pe fondul unei crize diplomatice fără precedent din cauza conflictului din Ucraina, a declarat joi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

SEGHEI LAVROV: "Cortina de fier, de fapt, coboară. Dar occidentalii să fie atenţi, să nu-şi prindă ceva în ea, din întâmplare. Procesul este în desfăşurare."

Deciziile Uniunii Europene sunt dictate de Washington, a afirmat Serghei Lavrov, reluând expresia celebră a lui Winston Churchill, privind cortina de fier. Lavrov a făcut aceste declarații în timpul unei conferinţe de presă la Minsk, alături de omologul său din Belarus, Vladimir Makei.

Expresia folosită de Winston Churchill a unei cortine de fier căzute asupra Europei în 1946 a ilustrat separarea continentului european între ţările capitaliste şi blocul sovietic, dând naştere Războiului Rece.

Invazia Rusiei în Ucraina a reafirmat NATO ca fiind piatra de temelie a apărării Europei şi i-a forţat pe liderii alianţei să regândească modul în care fac faţă Moscovei, într-o întoarcere la doctrina Războiului Rece, conform Financial Times. Patru anunţuri au fost făcute: un obiectiv de creştere de şapte ori a forţelor NATO aflate în stare de alertă maximă, prima bază americană permanentă pe flancul estic al alianţei, o invitaţie adresată Finlandei şi Suediei de a se alătura şi o nouă strategie de orientare pe zece ani care renunţă la orice iluzie de parteneriat cu Moscova, reprezintă o concentrare fundamentală pentru alianţă. „Ne vom intensifica exerciţiile de apărare colectivă pentru a fi pregătiţi pentru operaţiuni de mare intensitate şi pe mai multe domenii, pentru a asigura întărirea oricărui aliat într-un timp scurt”, au declarat liderii NATO.

Aşa numita strategie tripwire adoptată de NATO după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, care consta în grupuri de luptă mici prepoziţionate pe flancul estic al alianţei pentru a declanşa un răspuns mai puternic, dar fără a provoca Moscova, a fost lăsată la o parte. Malcolm Chalmers, director adjunct al Royal United Services Institute, un think-tank de apărare din Londra, a declarat că NATO s-a „întors la o misiune de război rece”, scopul său principal fiind „descurajarea Rusiei”.

Opinia ta contează. Comentează!