Banca Europeană de Investiții este gata să mai dea bani pentru dezvoltarea Republicii Moldova
Economic 29 septembrie 2021, 18:55 | 1149

Banca Europeană de Investiții este gata să mai dea bani pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Acum este vorba de 150 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor, 30 de milioane - pentru proiecte de eficiență energetică și 60 de milioane - pentru domeniul agricol. Noul șef al oficiului Băncii Europene de Investiții la Chișinău speră că toate actele necesare vor fi semnate în scurt timp.

În următorii ani, Banca Europeană de Investiții va oferi Republicii Moldova 150 de milioane de euro pentru reabilitarea a 240 de kilometri de drum. Este vorba despre intervenții pe traseele ce duc spre Bălți, Comrat și Ungheni.

ALBERTO CARLEI șeful oficiului BEI în Republica Moldova: "Avem deja două proiecte, care sunt aprobate de conducerea BEI și așteptăm să semnăm contractele cât se poate mai curând."

Încă 30 de milioane de euro sunt prevăzute pentru eficiența energetică. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ține de conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic al României. În opinia noului șef al oficiului BEI la Chișinău, acest proiect întârzie mult, dar există o speranță că noua guvernare va mișca lucrurile din loc. Când va fi finalizată interconectarea și când va fi posibilă cumpărarea gazului din România sau de pe piața europeană prin conducta Iași-Chișinău, nu se știe.

ALBERTO CARLEI, șeful oficiului BEI în Republica Moldova: "Este un proiect semnat acum câțiva ani, dar implementarea încă se lasă așteptată. Acum sunt mai multe studii în desfășurare. Știu că echipa noastră comunică cu echipa care se ocupă de proiect."

Banca Europeană de Investiții ar fi gata să dea alte 60 de milioane întreprinderilor din agricultură, proiectul fiind numit „Livada Moldovei”. Datorită acestei linii de creditare, peste 280 de proiecte de investiții au beneficiat deja de fondurile Uniunii Europene. Potrivit lui Alberto Carlei, în anul curent, peste 80 de beneficiari au primit împrumuturi în valoare de 12,6 milioane de euro.

ALBERTO CARLEI, șeful oficiului BEI în Republica Moldova: "Noi oferim sprijin întreprinderilor mici și mijlocii. Aceștia, la rândul lor, contribuie la creșterea locurilor de muncă. Este important de spus că BEI oferă bani într-un diapazon destul de larg, de la 5000 de euro și până la cinci milioane de euro."

Colaborarea dintre Banca Europeană de Investiții și Republica Moldova a început în 2007. De atunci încoace, au fost implementate 25 de proiecte investiționale în valoare totală de circa 800 de milioane de euro. Acestea au acoperit mai multe domenii, sprijinind întreprinderile mici și mijlocii, educația și cercetarea, sectorul transporturilor și cel energetic. Cea mai mare parte din suma totală a investițiilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană, aproximativ 40 la sută, a revenit sectorului transporturilor. Banca Europeană de Investiții a sprijinit și achiziționarea a 90 de troleibuze noi pentru municipiul Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie