Jurnalul orei 17, 26 Aprilie
Jurnalul orei 17:00 26 aprilie 2022, 19:31 | 1268

Prezentat de Vasile Luchianu

Incidentele din stânga Nistrului au apărut după ce în regiunea secesionistă s-au intensificat tensiunile dintre diferite forțe din interior. Este declarația președintelui Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. După mai bine de două ore de discuții, șefa statului a ieșit în fața presei și a dat asigurări că prioritatea numărul unu a autorităților este păstrarea păcii și menținerea siguranței cetățenilor Republicii Moldova.

Locuitorii din stânga Nistrului încearcă să-și camufleze emoțiile generate de recentele explozii. Oamenii cu care am discutat astăzi la Varnița au manifestat reacții nefirești în contextul tensiunilor din ultimele 24 de ore. Unii au mers în vizită la rude, alții - la casele lor de vacanță. Nu i-a speriat pe localnici nici codul roșu de pericol terorist instituit de administrația separatistă de la Tiraspol. În schimb, moldovenii, care au avut drum până la celălalt mal al Nistrului s-au arătat extrem de îngrijorați.

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la catastrofa nucleară din Cernobîl. Experții au catalogat explozia din 1986 ca fiind cel mai grav accident din istoria nucleară civilă a lumii. Peste șase milioane de oameni au fost expuși radiațiilor. Aproape un milion au murit. Din cei peste trei mii 600 de moldoveni, care au participat atunci la înlăturarea consecințelor avariei, în viață au rămas mai puțin de jumătate. Victimele catastrofei nucleare de la Cernobîl au fost comemorate astăzi la Complexul Memorial din parcul Valea Trandafirilor din capitală.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie