Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus, răpit din Chișinău acum doi ani, a fost condamnat în Ucraina la zece ani de închisoare
Justiţie 14 iunie 2023, 15:57 | 386

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus, răpit din Chișinău acum doi ani, a fost condamnat în Ucraina la zece ani de închisoare pentru luare de mită. Ceaus a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în justiție pe o perioadă de trei ani, fiindu-i confiscată averea. Ceaus a fost arestat chiar în sala de judecată. Potrivit presei de la Kiev, avocații lui Ceaus vor contesta sentința.

Pe 3 aprilie 2021, Nicolai Ceaus a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc din sectorul Centru al Chișinăului. Ulterior, acesta ar fi fost găsit într-un sat din Ucraina. Pe 5 aprilie 2021, ministrul de Interne Pavel Voicu a anunțat că a fost reținut primul suspect în cazul Ceaus și că ar exista probe, care demonstrează că cei care l-au răpit pe Ceaus au traversat frontiera în Ucraina. Pe 6 aprilie, poliția anunța că a depistat trei mașini, cu care ar fi fost transportat fostul judecător ucrainean. Pe 9 aprilie, deputații au aprobat constituirea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor în care a fost răpit Nicolai Ceaus.

Nicolai Ceaus se afla în Republica Moldova din 2016, după ce a fost acuzat de autoritățile de la Kiev de luare de mită, în valoare de 150 de mii de dolari. El a fost anunțat în urmărire națională și internațională. În 2017, Ceaus a solicitat autorităților de la Chișinău statut de refugiat politic, însă a primit refuz.

Nicolai Ceaus este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor oameni de afaceri.

Avocatul lui Ceaus a spus că verdictul anunțat miercuri, 14 iunie, este nefondat și va face recurs împotriva acestuia.

Opinia ta contează. Comentează!