Procuratura a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, că a fost blocată căutarea lui Cavcaliuc
Politic 19 ianuarie 2022, 15:52 | 10856

După ce ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, a declarant că autoritățile britanice nu au recepționat nicio solicitare din partea Interpol privind extrădarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a liderului PACE Gheorghe Cavcaliuc, Procuratura a emis un comunicat în care menționează că procedura de căutare a celor doi a fost blocată de Interpol.

Ambasadorul Marii Britanii susține într-un interviu difuzat marți că autoritățile de la Londra nu pot declanșa procedura de extrădare a celor doi căutați fără să existe o cerere legală în acest sens.

STEVEN FISHER, ambasadorul Marii Britanii la Chișinău: "Nicio notă de cerere de la Interpol către autoritățile britanice nu a fost emisă. Interpol nu a trimis nicio cerere către statele membre în privința lui Cavcaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm și vom coopera, dar nu putem să facem nimic fără o cerere legală din partea instituțiilor competente."

Declarațiile au fost făcute la o emisiune de la postul public de televiziune. Ambasadorul Fisher a insistat că autoritățile britanice vor colabora cu autoritățile moldovene în cazul în care cererile din partea procurorilor vor fi bine întemeiate. PCCOCS a emis un comunicat în care menționează că în data de 17 ianuarie 2022, Procuratura a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău că a fost blocată căutarea lui Cavcaliuc, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol.

VIOREL ȚETIU, șef Birou Național Interpol: "Noi am revenit cu o solicitare ca să ne spună mai multe detalii, pentru că articolul trei se referă la implicarea politică, militară, rasială și religioasă, vrem să înțelegem la ce anume se referă Secretariatul General de la Lyon."

Deși în luna septembrie 2021, Biroul Național Interpol de la Chișinău a solicitat oficiului de la Lyon anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care se află la Londra, un răspuns din partea Secretariatului General Lyon încă nu a fost emis. Procuratura Anticorupție susține că cererea se află în proces de examinare de către Biroul Interpol.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: "La moment sunt pregătite toate materialele necesare în vederea transmiterii cererii de extrădare a cetățeanului Veaceslav Platon, care urmează a fi expediată pentru examinare autorităților din Marea Britanie."

Pe 20 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a fost anunțat în căutare națională. Liderul PACE, aflat la Londra este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova pe 19 iulie și a zburat la Londra la câteva luni după ce a fost eliberat din închisoare în mandatul procurorului suspendat Stoianoglo. Dacă în privința lui Cavcaliuc și Platon nu există răspunsuri clare din partea Biroului Interpol de la Lyon, aceeași instituție a luat o decizie în doar o săptămână atunci când autoritățile moldovene au cerut anunțarea în căutare internațională a fostului deputat democrat Constantin Botnari, poreclit „Borsetka”, care ne-a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, într-un video, că se află și el la Londra.

Opinia ta contează. Comentează!