Șefa diplomației de la București, Ramona Mănescu, aflată într-o vizită la Chișinău, a declarat cu această ocazie că R.Moldova va avea în continuare în România cel mai sincer și cel mai angajat partener din regiune și din Uniunea Europeană.

Într-o conferință de presă comună cu omologul său de la Chișinău, ea a vorbit și despre importanța proiectului de interconectare energetică, care a va fi operațional în primăvară.

„Dacă vorbim de interconectarea energetică, ne referim ca gazoductul Iași-Ungheni, ca prim proiect în domeniul energiei. Este relevant pentru noi, pentru că în primăvara anului 2020, acesta va fi operațional sută la sută, care să asigure independența energetică a R. Moldova și ne dorim ca aceasta să fie începutul unei cooperări pe termen lung în domeniul energetic”, afirmă Ramona Mănescu.

La rândul său, Nicu Popescu, a declarat că la construcția gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău se înregistrează progrese semnificative. Acestea ar putea fortifica securitatea energetică a R. Moldova și vor permite, într-un viitor previzibil, „să intrăm într-o nouă fază istorică în care nu vom mai depinde de o singură sursă de gaz”, spune ministrul moldovean de Externe.

„Am discutat și despre necesitatea de a progresa în construcția mai multor poduri între R. Moldova și România. Construcția podului de la Ungheni e absolut prioritară și necesitatea de a ajunge la un numitor comun pentru a elimina tarifele pentru roaming”, a declarat Nicu Popescu.

Menționăm că, în cadrul vizitei sale la Chișinău, Ramona Mănescu are programată o întrevedere și cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu.

Programul prevede, de asmenea, vizitarea șantierului de construcții la branșamentul Ungheni-Chișinău al gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, precum și a Sălii cu Orgă.