Pentru anul curent, experții prognozează o creștere a PIB-ului cu 4,5%, iar a salariilor - cu 4,8%
Economic 21 aprilie 2021, 19:50 | 1951

Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a scăzut cu 7 procente anul trecut, acesta fiind cel mai mare declin economic din ultimii 20 de ani. Este constatarea exerților de la Institutului Național de Cercetări Economice care au lansat studiul anual ”Tendințe în Economia Moldovei”. Care sunt prognozele pentru anul curent, aflați în continuare.

Experții Institutului Național de Cercetări Economice notează că recesiunea care a lovit Republica Moldova începând cu anul trecut este mai profundă decât cele din 2012 și 2015.

ALEXANDRU STRATAN, director al Institutului Național de Cercetări Economice: "În ceea ce privește evoluția la general, evoluția economiei naționale, cu regret constatăm că Produsul Intern Brut în anul 2020 a marcat o scădere semnificativă cu șapte la sută față de perioada similară a anului 2019, acesta înregiastrând o valoare nominală de 206 miliarde lei."

Experții economici spun că, în comparație cu alte state, Republica Moldova nu a fost lovită doar de criza pandemică, dar și de seceta din anul trecut, la care se adaugă probleme instituționale și de management care au lăsat țara nepregătită în fața șocurilor economice și fără economii care ar putea contracara efectele recesiunii. Cele mai afacetate ramuri ale economiei au fost agricultura, silvicultura, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor, transportul, activitățile de cazare și alimentație publică. Pe de altă parte, principalele activități care au făcut față provocărilor sunt construcțiile, activitățile financiare și asigurările. Totodată, transferurile de peste hotare au crescut cu aproximativ 22 la sută. În ceea ce privește prognozele economice pentru anul curent, experții spun că PIB-ul ar urma să înregistreze o creștere de 4,5%, iar salariile ar urma să se majoreze cu 4,8 la sută. Totuși, evoluțiile economice vor depinde de sitauția partenerilor comerciali, de modul în care va fi gestionată pandemia și de evenimetele politice interne.

Opinia ta contează. Comentează!