Chișinăul nu are încă buget pentru 2024
Economic 18 aprilie 2024, 17:26 | 636

Suntem în a patra lună din 2024, dar Primăria Chișinău nu are un buget aprobat pentru acest an. Din ianuarie până în prezent, Consiliul s-a reunit de șase ori, însă bugetul nu s-a regăsit pe agenda niciuneia dintre ședințe. Situația s-a repetat astăzi și consilierii PAS insistă ca primarul Ion Ceban „să scoată proiectul din sertar”. De partea cealaltă, cei din formațiunea primarului Ion Ceban spun că de vină sunt autoritățile centrale.

ZINAIDA POPA, președintele grupului de consilieri PAS: "O solicitare către executiv, către primarul general. Ca să publice acel buget, pe care-l ține în sertare și spune că există. Proiectul de buget pentru anul 2024 să fie plasat spre consultări publice."

Consilierii PAS cred că primarul Ion Ceban tărăgănează intenționat aprobarea bugetului pentru anul curent. „Are motive”, spun aceștia.

LILIA SCUTARI, consilier municipal, PAS: "Cu un buget provizoriu este mai ușor să faci scheme, să faci cheltuieli de bani care nu sunt raportați unde se duc, cum se duc, un deviz de cheltuieli bine-pus la punct. Noi solicităm repetat ca bugetul să fie adus la Consiliul Municipal, să discutăm pe fiecare articol și să vedem ce facem mai departe. Fără un buget aprobat este imposibil să lucrăm."

VICTOR CHIRONDA, consilier, PPDA: "Se tărăgănează, pentru că așa vrea primarul general. Aici alte explicații, pur și simplu nu există. Deja a declarat că există proiectul bugetului, deci, poate fi prezentat, dar nu se prezintă. Vedem că o sumedenie de servicii sociale, proiecte sociale, sunt lăsate fără finanțare, suferă oameni simpli, oameni vulnerabili."

Cei din tabăra lui Ion Ceban afirmă că aprobarea bugetului municipal pentru 2024 întârzie din cauza autorităților centrale.

GRIGORE BEJENARU, consilier MAN: "Să nu fost tărăgănarea asta de la Ministerul Finanțelor, niște circulare, au venit în ultima oră în anul 2023. Apoi, unele structuri au fost în vacanță, inclusiv centrale, așa că aici, nu trebuie de pasat vina doar pe o entitate. Eu cred că bugetul în scurt timp va fi aprobat, va fi prezentat public și pentru consilieri și noi vom putea să-l aprobăm."

Până la aprobarea bugetului, Primăria a trecut la un buget provizoriu. Anterior, Centrul Național Anticorupție a pornit o procedură contravențională pentru a verifica dacă s-au admis abateri la emiterea dispoziției de aprobare a bugetului municipal provizoriu pentru 2024. S-a întâmplat după ce consilierii PAS au depus un demers în acest sens. Argumentul invocat de aleșii locali este că bugetul provizoriu nu poate fi modificat și trebuie să corespundă exact cu cel de anul trecut, pe când în actul Primăriei au fost adăugate puncte noi. În replică, primăria Chișinău afirma că PAS își dorește să paralizeze activitatea instituției.

Elaborarea bugetului municipal Chișinău se realizează conform Legii privind finanțele publice locale nr. 181 și metodologia elaborată de Ministerul Finanțelor. În fiecare an, instituția emite o circulară privind elaborarea bugetelor locale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie