Image-Description
Situație explozivă în Rusia: FSB a deschis dosar pe numele șefului Wagner pentru incitare la rebeliune armată
Internaţional 24 iunie 2023, 17:47 | 2731

Declarațiile fondatorului PMC „Wagner”, Evgheni Prigojin, au devenit baza pentru inițierea unui dosar penal privind instigarea la o rebeliune armată, a transmis Comitetul Național Antiterorism (CNA). Ei i-au cerut lui Prigojin să oprească acțiunile ilegale.

„Acuzațiile răspândite în numele lui Evgheni Prigojin nu au niciun temei. În legătură cu aceste declarații, FSB a inițiat un dosar penal pentru faptul că s-a recurs la instigare pentru rebeliune armată. Cerem oprirea imediată a acțiunilor ilegale”, a spus CNA într-o declarație.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că au fost diseminate informații false pe rețelele de socializare despre presupusa lovitură a Forțelor Armate Ruse asupra „taberelor de antrenament și refacere ale PMC Wagner” desfășurate în cadrul unei așa zise „operațiuni militare speciale”, formularea folosită de Kremlin pentru războiul de agresiune inițiat de Rusia.

Totodată, secretarul de presă al şefului statului Dmitri Peskov, a declarat în fața jurnaliștilor că președintele rus Vladimir Putin „este conștient de situația care se desfășoară în jurul fondatorului PMC Wagner Evgheni Prigojin și sunt luate toate măsurile necesare”.

Liderul grupării paramilitare Wagner a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberele luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând „un număr foarte mare de victime”, transmite AFP, citat de Adevărul.

„Au efectuat lovituri, lovituri cu rachete, asupra taberelor noastre din spate. Un număr foarte mare dintre luptătorii noştri au fost ucişi”, a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj audio difuzat de serviciul său de presă în care promite că va „răspunde” acestor atacuri ordonate, potrivit acestuia, de ministrul rus al Apărării.

Liderul grupării de mercenari a cerut să fie „oprit” comandamentul militar rus, pe care l-a acuzat că a efectuat lovituri mortale asupra taberelor luptătorilor săi.

„Comitetul de comandă al Grupului Wagner a decis că cei care au responsabilitatea militară a ţării trebuie opriţi”, a spus Prigojin în mesajul audio, cerând să nu se opună „rezistenţă” trupelor sale şi afirmând că ministrul Apărării Serghei Şoigu va fi "oprit" .

Opinia ta contează. Comentează!