Incendiul din Ucraina, sub control
Externe 15 aprilie 2020, 20:24 | 1118

Flăcările izbucnite în pădurile din Ucraina au ajuns la mai puțin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobâl, după zece zile de la declanșarea incendiilor. În cele din urmă, înaintarea focului a fost oprită de pompieri și de ploaia care a picat la momentul oportun. În regiunea Kiev sunt însă focare nelichidate.

Fumul toxic din Cernobâl, rezultat din arderea pădurilor crescute în zona de excludere a fostei centrale nucleare, unde s-a produs dezastrul din aprilie 1986, ameninţă întreaga Europă, atrag atenţia specialiştii. Incendiile au izbucnit pe 4 aprilie şi au cuprins peste 30 de hectare. Autoritățile au trimis peste 400 de pompieri, 100 de autospeciale, trei elicoptere și trei avioane. Acestea au aruncat din aer peste 500 de tone de apă, iar brigăzile de pompieri au curățat de vegetație perimetrul din jurul depozitelor de deșeuri nucleare, ca să împiedice propagarea flăcărilor. După zece zile de incendiu și ajutați de ploaia care a venit la momentul potrivit, salvatorii au reușit să stingă focul. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a ținut o ședință la distanță cu privire la situația din Cernobâl și Kiev.

Pe de altă parte, reprezentanții Serviciului pentru Situații Excepționale din regiunea Kiev le-au spus jurnaliștilor că incendiile NU au fost stinse în întregime și mai sunt câteva focare greu accesibile pentru pompieri. Mai mult, vântul puternic sporește riscul ca flăcările să izbucnească din nou, la scară mai largă. Vinovat de izbucnirea incendiului s-ar face un tânăr de 27 de ani, care locuiește în zona afectată. El și-ar fi recunoscut vina, declarând că a făcut acest gest necugetat pentru a se distra. Reactorul nuclear de la Cernobâl este încă activ, iar ecologiștii de la GreenPeace au vorbit despre un scenariu de groază și anume - un nou risc nuclear pentru Europa. Focul a ajuns până la 1,5 kilometri distanţă de sarcofagul fostului reactor nuclear, însă a fost controlat la timp.

Administrația Națională de Meteorologie din România anunță că norul de fum provocat de incendiul din apropierea fostei centrale nucleare din Cernobâl se îndreaptă spre regiunea Odesa. Meteorologii au calculat direcția vântului pe baza datelor pentru perioada 14-16 aprilie, determinând că norul de fum nu va afecta România sau Republica Moldova. În această zonă au mai avut loc incendii în ultimii ani, mai ales datorită porțiunilor de pădure moartă cu copaci uscați din cauza tragediei nucleare din 1986, când reactorul numărul 4 al centralei a explodat. Catastrofa a trimis un nor radioactiv în Rusia și Europa, mii de oameni din imediata apropiere au fost nevoiți să se evacueze, iar conform unei investigații britanice recente, peste 4.000 de persoane și-au pierdut viața ca urmare a bolilor provocate de aerul radioactiv. 

Opinia ta contează. Comentează!