Expert: Accizele majorate și scumpirea petrolului pe piața internațională sunt cauzele scumpirii carburanților
Social 18 ianuarie 2021, 19:29 | 985

Benzina și motorina s-au scumpit esențial în zilele de odihnă așa cum prevestea anterior Consiliul Concurenței. Unii exponenți din guvernul demisionar au încercat să pună majorarea pe seama Președinției. În realitate, carburanții s-au scumpit din două motive: pe de o parte, din cauza creșterii cotației petrolului la bursele internaționale, iar pe de altă parte - din cauza majorării cotei accizelor în politica bugetar-fiscală, votată în ședința nocturnă din decembrie de către majoritatea PSRM-Șor.

Unele stații PECO au afișat în week-end prețuri majorate la carburanți. Benzina A-95 costă acum, în medie, 17 lei 75 de bani - cu 1 leu și 60 de bani mai mult decât până la majorare. Motorina s-a scumpit cu 90 de bani - de la 13 lei 55 de bani, la 14 lei și 45 de bani pentru un litru. S-a scumpit și gazul lichefiat cu 60 de bani. Acest produs este comercializat acum la pompă contra 10 lei și 12 bani litrul. Expertul în energetică, Ion Munteanu, are o explicație pentru aceste majorări.

ION MUNTEAN, expert în energetică IDIS VIITORUL: "La moment, prețurile pentru produsele petroliere pe piețele internaționale sunt în creștere. De fapt, sunt la proces de revenire la prețurile care erau înaintea pandemiei. Respectiv, Republica Moldova, fiind dependentă de importurile de produse petroliere, este afectată și de acele majorări. Plus în Republica Moldova anul acesta accizele la produsele petroliere a crescut cu 9%."

La începutul acestei luni, Consiliul Concurenței anticipa o creștere a prețului la carburanți, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor la bursele internaționale și majorarea cotei accizelor cu până la 9 la sută în legea privind politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021. Precedenta scumpire a carburanților a avut loc pe 12 decembrie 2020. Atunci, stațiile PECO au afișat prețuri mai mari cu 60 de bani litrul la benzină și motorină și cu 40 de bani la gazul lichefiat. De atunci, prețul barilului de petrol pe piața internațională a crescut de la 50 la 54 de dolari sau cu aproximativ 8 la sută. Unii politicieni, dar și membri ai guvernului demisionar au încercat să exploateze politic scumpirea carburanților. (pentru montaj - imagini cu postarea asta

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie