Alexandr Stoianoglo cere Curții Constituționale să-l excludă din componența Consiliului Suprem de Securitate
Politic 15 septembrie 2021, 15:25 | 1648

La mai puțin de două săptămâni de când procurorul general s-a adresat Curții Constituționale cu solicitarea de a suspenda acțiunea modificărilor legislative ce permit evaluarea și, posibil, demiterea sa înainte de termen, astăzi Alexandr Stoianoglo vine cu o nouă cerere. Acesta a depus o sesizare la Înalta Curte în care solicită ca procurorul general să fie exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate, prezidat de șefa statului Maia Sandu.

Procurorul Stoianoglo cere Curții Constituționale să verifice constituționalitatea prevederilor legale care prevăd că procurorul general este membru de drept al Consiliului Suprem de Securitate.

COMUNICATUL PROCURATURII GENERALE: "Decizia de a sesiza Înalta Curte în acest sens survine ca urmare a ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, în cadrul căreia președintele CSS (Maia Sandu n.r.) a obiectat procurorului general lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte."

Procuratura Generală acuză că ”o atare abordare este inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce atingere separației și echilibrului puterilor în stat, astfel că nu poate fi tolerată pe viitor”. De cealaltă parte, Maia Sandu l-a acuzat anterior pe Stoianoglo că minte, iar ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat că la ședința Consiliului Suprem de Securitate nu au fost examinate dosare penale concrete sau numele anumitor persoane. Mai mult, Litvinenco spune că și stenograma ședințelor CSS ar demonstra că nimeni nu i-a cerut lui Stoianoglo să ancheteze pe cineva anume. Ministrul Justiției i-a sugerat procurorului general să meargă la Președinție și să ridice stenograma.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie