Curtea de Conturi a depistat abateri de milioane la Ministerul de Externe
Economic 1 decembrie 2021, 19:48 | 1236

Automobile achitate în avans, utilizarea mașinilor de serviciu în interes personal sau acordarea unor favoruri familiilor diplomaților. Aceste nereguli au fost depistate la Ministerul de Externe. Raportul Curții de Conturi a fost prezentat astăzi în Comisia parlamentară de resort. Deputații au făcut cunoștință și cu raportul financiar al Ministerului de Externe pentru perioada 2019-2020.

NATALIA TROFIM, șef Direcție generală la Curtea de Conturi: "În anul 2020, două misiuni diplomatice și oficii consulare au admis majorarea creanțelor cu 2,2 milioane de lei, urmare a plăților achitate în avans 3 automobile. Situația cauzând imobilizarea resurselor financiare publice pe un termen nedeterminat."

Auditul a scos în evidență faptul că unele misiuni diplomatice și oficii consulare au întocmit contractele de închiriere a reședințelor fără a indica suprafața închiriată.

TATIANA CUNEȚCHI, președintele Comisiei parlamentare control al finanțelor publice: "Cum s-a întâmplat așa că reprezentanții noștri își permit așa lux din banii publici, fără să coordoneze cu Ministerul? Deci nu a fost ordinul Ministerului sau coordonat planul de achiziții publice cu Ministerul sau că să fie fost prevăzute asemenea mijloace inițial din bugetele acelor misiuni diplomatice."

EUGENIU REVENCO, secretar general la MAEIE: "Autorizarea vine foarte târziu de la Ministerul Finanțelor, inclusiv și cele de anul trecut. În condițiile de piață au fost destul de imprevizibile pentru că în unele cazuri, ofertele care au fost transmise au fost valabile într-o anumită perioadă și ele nu mai erau valabile în perioada în care noi am autorizat. S-au cumpărat anumite unități de transport, care fie nu erau disponibile în salon și erau livrate mai târziu sau unii au renunțat să mai facă căutări, pentru că comunicarea din diferite țări este diferită."

După comercializarea a trei mijloace de transport au fost obținute venituri de 106 mii de lei, în Raportul financiar fiind reflectați mai puțin de jumătate din bani, adică doar 52 mii de lei.

Curtea de Conturi a depistat neconformități și la organizarea deplasărilor în interes de serviciu admise de angajați.

NATALIA TROFIM, șef Direcție Generală la Curtea de Conturi: "Unele instituții subordonate au admis neconformități la organizarea deplasărilor în interes de serviciu și calcularea îndemnizației angajaților, precum și membrilor familiilor lor. Spre exemplu, la o misiune diplomatică s-a depistat o deviere de parcurs cu circa 5,1 mii de km, ce a dus la un supraconsum de 970 litri de combustibil, afectând utilizarea resurselor publice."

Comisia de control al finanțelor publice a cerut Ministerului de Externe să depună un efort pentru eficientizarea proceselor operaționale.

Opinia ta contează. Comentează!