Cea mai mare parte din sprijinul european de 600 de milioane de euro va fi direcționată spre investiții în infrastructură
Economic 4 iunie 2021, 16:01 | 1588

Planul de recuperare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, anunțat de Comisia Europeană, se bazează pe cinci piloni. Cei mai mulți bani vor fi investiți în infrastructură. Despre aceasta au anunțat astăzi președintele Maia Sandu și directorul general-adjunct pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Katarína Mathernová, în cadrul unei conferințe de presă. Un Parlament și un Guvern, care să reformeze justiția și să combată corupția, sunt principalele condiții pentru ca banii europeni să ajungă în Moldova.

După întâlnirea Maiei Sandu cu Misiunea Comisiei Europene, condusă de Katarína Mathernová, s-a anunțat cum vor fi repartizați banii pe domenii concrete. Astfel, cea mai mare sumă din sprijinul financiar - 230 de milioane de euro - vor reprezenta investiții în infrastructură, inclusiv construirea unui terminal de mărfuri la Chișinău sau investiții în energia verde. Alte 220 de milioane de euro vor fi alocați pentru gestionarea corectă a banilor publici, iar 100 de milioane de euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și pentru proiectele din comunități. 25 de milioane de euro vor fi alocate pentru reformarea justiției, combaterea corupției și consolidarea capacităților instituțiilor statului, iar alte 25 de milioane de euro - pentru educație.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Planul de recuperare economică, anunțat acum două zile la Bruxelles, este rezultatul unui efort enorm făcut, în ultimele câteva luni, de Comisia Europeană, în special cu sprijinul comisarului european pentru Vecinătate și Extindere, domnul Várhelyi și echipa sa în dialog cu echipa mea și reprezentanții altor autorități de la Chișinău. Îmi exprim recunoștința pentru acest efort."

KATARINA MATHERNOVA, director general-adjunct pentru Politica de Vecinătate: "Noi, în Uniunea Europeană, am pregătit un plan de recuperare economică pentru Moldova. Republica Moldova este în centrul eforturilor noastre. Ceea ce vreau să subliniez este că acesta este un plan care a fost foarte mult inspirat de vizita Dumneavoastră din luna ianuarie la Bruxelles, care a fost o vizită de mare succes și care a fost urmată de vizita președintelui Consiliului European la Chișinău în luna februarie. Acest plan a fost inspirat de angajamentul Dumneavoastră ferm pentru realizarea reformelor."

Republica Moldova este singurul stat din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene care va beneficia de un ”plan de recuperare economică”. Cele 600 de milioane de euro vor fi oferite sub formă de grant, credite și investiții directe în economie. Printre condițiile de oferire a sprijinului financiar se numără reforma justiției, lupta împotriva corupției, dar și obținerea unor rezultate palpabile în investigarea furtului miliardului.

Opinia ta contează. Comentează!