FINANCIAL TIMES: Chișinăul solicită ajutorul UE în privința livrării de gaze naturale prin România
Economic 12 octombrie 2021, 19:48 | 3590

Chișinăul solicită ajutorul Uniunii Europene în aprovizionarea cu gaze naturale, scrie ”Financial Times”. Potrivit publicației, apelul vine după ce gigantul rus Gazprom a redus livrările de gaz către Republica Moldova și a cerut un preț mult mai mare pentru semnarea unui nou contract cu Moldovagaz. Jurnaliștii de la Londra scriu că tariful cerut de ruși nu este agreat de către autoritățile de la Chișinău și acestea poartă negocieri cu responsabilii de la Bruxelles.

În articolul publicat de ”Financial Times” se arată că ”Republica Moldova solicită Uniunii Europene să aranjeze transporturi de gaz de urgență din țările spațiului comunitar”. Mai exact, Chișinăul ar urmări să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul pentru a putea primi mai mult gaz, prin România, după ce luna trecută a expirat contractul de furnizare a gazelor cu Gazprom, iar altul nou nu a fost semnat din cauza contradicțiilor legate de preț. Asta în timp ce gigantul rus a crescut deja tariful, de la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, luna trecută, la 790 de dolari, luna aceasta. Luni, vicepremierul Andrei Spânu a declarat că prețul cerut ”nu este nici justificat, nici realist pentru Republica Moldova”.

În același comentariu, ”Financial Times” notează că ”și România luptă pentru a-și acoperi propriile necesități de gaze naturale, pe fondul unor temeri mai largi cu privire la nivelurile scăzute de depozitare în toată Europa”.

Am solicitat o reacție de la comunicatorii Guvernului și ai premierului Natalia Gavrilița, dar am fost redirecționați către consilierul vicepremierului Andrei Spânu, Alina Merlici. Am întrebat-o dacă există discuții între reprezentanții Guvernului de la Chișinău și oficiali ai Uniunii Europene, privind aprovizionarea cu gaze naturale. Alina Merlici ne-a spus că va reveni în scurt timp cu un comentariu, după ce va discuta cu Andrei Spânu. Peste aproximativ jumătate de oră, am primit un răspuns scurt - ”Nu comentăm” .

Pe de altă parte, într-un comunicat al Ministerului de Externe privind vizita lui Nicu Popescu la Bruxelles se arată că șeful diplomației de la Chișinău a vorbit cu reprezentanții Comisiei Europene inclusiv despre ”situația în sfera energetică”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie