Un copil din Chișinău a devenit victimă a birocrației, a unei legislații imperfecte și a justiției selective
Social 29 iulie 2023, 00:19 | 14391

Un copil din Chișinău a devenit victimă a birocrației, a unei legislații imperfecte și a justiției selective. Părinții acestuia nu s-au înțeles, în ciuda unei decizii judecătorești definitive. Mai mult de un an, executorii judecătorești nu au reușit să aplice decizia instanței de a-l preda pe copil mamei sale biologice. Tatăl băiatului, care are acum șase ani, zice că minorul a fost crescut de el, de la trei luni. Urmează o istorie, în care va persista un semn de întrebare: ce este mai grav - să faci ceva ilegal sau imoral?

Alexandr Furmanov afirmă că el și mama lui l-au crescut pe băiat, nu altcineva, dar după un lung proces de judecată, care a durat mai bine de trei ani, instanța a hotărât ca minorul să rămână la mama biologică.

ALEXANDR FURMANOV: "Gleb a stat cu mine de pe când avea trei luni, până la șase ani. Natalia mă suna, când dorea să-l vadă și eu niciodată, în acești șase ani, nu am refuzat."

Executorii judecătorești nu au putut, mai mult de un an, aplica hotărârea instanței din 21 mai 2021. Alexandr ne-a spus că într-o zi, fără să-l anunțe, mama băiatului s-a dus la grădiniță și a luat copilul.

ALEXANDR FURMANOV: "Executorii judecătorești nu puteau clarifica această situație un an și jumătate. Ei au încercat să mă învinuiască pe mine că nu respect decizia instanței, dar eu le-am explicat că nu o pot face pe ea mamă. Și nu pot s-l oblig pe copil să o iubească. Nu este în interesul copilului. Nu vreau să o lipsesc de drepturile părintești, dar de ce să-l rupi din mediul lui de trai? El are casă, masă, prieteni, grădiniță. Vorbim de un simplu moft? Așa s-a făcut că pe 19 iunie, Natalia l-a răpit, pur și simplu, de la grădiniță. Când am ajuns, l-am văzut pe băiatul meu în mașina unei companii particulare de pază."

Femeia și avocatul acesteia au refuzat să comenteze cele întâmplate.

VICTOR PAVLOV, avocat: "- Nu facem niciun comentariu absolut asupra cazului dat. - Trebuia, legal să fie prezent un executor judecătoresc atunci când ați preluat copilul de la grădiniță? - Ce nu vii clar dumneavoastră din ceea ce v-am spus anterior?"

Bărbatul a apelat la ajutorul procurorilor.

ALEXANDR FURMANOV: "M-am dus la procurori. Le-am arătata toate materialele video. Cei de la Procuratură au spus că nu văd o infracțiune și nu deschid dosar penal. Faptul că băiatul este în șoc este adevărat, pentru că în cadrul comisiei, Natalia a prezentat o înregistrare audio, în care copilul se cere isteric la bunica."

Șefa Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, Tatiana Oborc, spune că acest caz îi este cunoscut.

TATIANA OBOROC, Șefa Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului: "Instanța a hotărât că domiciliul copilului se stabilește cu mama cu toate că de la vârsta de trei luni copilul a fost cu tata. Este o situație destul de complicată, este mai mult o neînțelegere între părinți, dar la mijloc stă copilul și nu cred că este bine ca acest copil să fie hărțuit. Autoritatea tutelară va constata și va examina acele circumstanțe în care copilul se află într-o situație de risc atunci că evident că vom interveni, vom convoca comisia disciplinară v-a examina situația, în ce condiții se află copilul, care este starea lui psihologică se face o evaluare după care comisia urmează se ia o decizie. -Au mai existat rapoarte de evaluare psihologică și s-a constatat că copilului îi este mai confortabil în mediul în care a crescut. -Da, dar noi avem o hotărâre a instanței de judecată care este definitivă și irevocabilă."

SERGHEI BARBĂNEAGRĂ, avocat: "Efectiv nu se ia în calcul poziția copilului pentru că copilul spune că eu vreau să locuiesc cu tata, eu mă simt bine cu tata. Noi am solicitat reieșind din circumstanțe și pornind de la vârsta copilului ca totuși copilul să fie audiat în ședință și să hotărască el cu cine dorește să locuiască. Ședința a avut loc până la data de 19 iunie, instanța atunci nu a adoptat o hotărâre, a amânat ședința și până la următoarea ședință mama a hotărât că ar fi mai bine să ia copilul cu forța decât copilul să vină în instanță să-și expună poziția."

Tatiana Oboroc a adăugat că în acest caz vor fi efectuate controale suplimentare.

TATIANA OBOROC, șef al Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului: "Dacă o să se constate că copilul într-adevăr se află într-o situație de risc el poate fi preluat în plasament de urgență de văzut care este situația și deja o să vedem mai departe cum acționează. Sperăm ca acești părinți să medieze situația și relația sta dintre ei cumva ca să fie în interesul copilului."

În cadrul procesului de judecată, copilul a fost examinat de către șase psihologi. Concluziile au fost că în acest caz, transferul copilului într-un mediu nou ar trebui să se facă lent. Acest aspect l-a menționat și specialistul Centrului național de prevenire a abuzului față de copii.

OXANA ȘEVCENCO, psiholog: "Dacă avem cazul luării unui copil de la un părinte și transferarea lui la alt părinte în baza unei hotărâri judecătorești, atunci procedura se face cu prezența executorului judecătoresc, dar dacă se presupune că inclusiv cu prezența copilul ar putea să dezvolte această reacție negativă atunci se stopează procesul acesta. Noi intrăm într-o altă dilemă când ceea ce noi încercăm să facem în interesul superior al copilului de fapt, devine o constrângere și o măsură abuzivă."

Psihologul a subliniat că în acest caz ar fi binevenită și chiar indicată o conlucrare.

OXANA ȘEVCENCO, psiholog: "Copilul nu trebuie să fie privit ca un obiect neînsuflețit - l-am luat și l-am transferat. Noi avem nevoie de intervenția specialiștilor, psihologul care va lucra cu copilul și cu toată familia, cu mama separat cu tata separat așa încât să se poată producă întâlnirea dintre părinte și copil, trecerea treptată la celălalt părinte să poată să se producă comunicarea armonioasă. Noi ca specialiști putem miză că dacă se lucrează cu părintele, real, dacă se parcurg pas cu pas toate procedurile necesare, informare, sensibilizare, motivare, atunci în mare măsură ar trebui să se excludă un rezultata negativ."

Noi l-am sesizat pe avocatul poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, care să comenteze, la rândul său, situația creată.

Opinia ta contează. Comentează!