Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus președintelui Maia Sandu revocarea procurorului general Alexandr Stoianoglo
Justiţie 23 mai 2022, 19:25 | 597

Alexandr Stoianoglo ar putea rămâne definitiv fără funcție. Consiliul Superior al Procurorilor a examinat astăzi raportul Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”. Consiliul urmează să-i propună președintelui Maia Sandu eliberarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general. Avocații acestuia au contestat decizia CSP.

ANGELA MOTUZOC, președintele CSP: "Se acordă calificativul ”nesatisfăcător” a activității desfășurate de Alexandr Stoianoglo în perioada mandatului de procuror general. Se propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a procurorului general. Hotărârea va fi publicată pe pagina web a instituției și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile."

Potrivit Angelei Motuzoc, în timpul deliberărilor au fost pronunțate și două opinii separate, care vor fi făcute publice ulterior pe site-ul instituției.

Alexandr Stoianoglo nu a comentat, deocamdată, dar unul dintre avocații acestuia, Iurie Mărginenau, a declarat pentru Jurnal TV că decizia CSP a fost contestată.

IURIE MĂRGINENAU, avocat: "Este raportul, vor adopta hotărârea, vom merge în instanță, vom merge și în instanțele naționale și cele internaționale. - Veți contesta decizia CSP-ului? - Ea deja este contestată."

Înainte ca CSP să-i evalueze performanțele, Alexandr Stoianoglo a încercat să-și convingă foștii colegi că, în perioada exercitării mandatului și-a îndeplinit conștiincios atribuțiile, că nu a promovat persoane loiale, nu a pornit dosare la comandă și că a ținut Procuratura „departe de jocurile politice”. Acesta a recunoscut că a cerut ajutorul lui Veaceslav Platon în investigarea furtului miliardului și nu vede nimic rău în asta.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat: "Da, eu l-am invitat în biroul meu de serviciu și am avut o întrevedere cu domnul Platon. Eu pot să vă spun că am fost și sunt gata să mă întâlnesc cu orice diavol numai să întorc înapoi banii în bugetul statului. Apropo, eu am avut întrevederi și cu avocații lui Șor, cu Filat, cu avocații lui Plahotniuc, tot în acest scop. M-am întâlnit cu Platon într-un loc public, la mine în birou, iar legislația nu-mi interzice acest lucru, chiar dacă el este sub învinuire."

Comisia de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general a emis la începutul lunii mai un raport, în care anunță că acesta a primit calificative la capitolul eficiență, integritate, comunicare internă și externă, dar și pentru managementul resurselor umane.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie trecut după ce Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs demersului depus de deputatul Lilian Carp. Stoianoglo este învinuit pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase. El se declară nevinovat. La începutul lunii decembrie trecut, Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu, iar în prezent este cercetat sub control judiciar.

Opinia ta contează. Comentează!