Comisia de anchetă privind atacurile raider și-a prezentat raportul: „De ce lipsesc numele lui Plahotniuc și Platon?”
Politic 4 martie 2021, 19:52 | 2199

Comisia de anchetă pentru investigarea atacurilor raider asupra unor bănci și companii de asigurări, în perioada 2010-2012, și-a prezentat astăzi raportul în plenul Parlamentului. Potrivit documentului, mai multe instituții de stat și judecătorii au fost complice la preluarea anumitor proprietăți. Unii deputați s-au arătat indignați că membrii comisiei nu au dat numele celor implicați în atacurile raider.

ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat PSRM: "Instituțiile statului abilitate cu atribuții speciale de apărare a ordinii de drept precum și proprietăților statului și a cetățenilor lui au fost implicate direct sau indirect în marea lor majoritate deseori acționând în calitate de complici în atacurile raider în procesele legate de lichidarea Universalbank, ”Euroasig Grup”, deposedarea acționarilor ”Victoriabank”, ”Asito”, ”Banca de Economii”, ”Moldova Agroindbank” precum și alte entități economice."

ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA: "Este arhicunoscut că atacul raider de la care s-a început devalizarea sistemului bancar la BEM l-a făcut Plahotniuc, după ce a cedat aceste acțiuni lui Platon. De ce ați emis anumite nume sonore în acest raport?"

ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat PSRM: "Părerea mea, nu avem noi dreptul să învinuim pentru că ulterior acest raport va evolua într-o hotărâre de Parlament. Cine este persoana fizică sau persoana juridică care nemijlocit a săvârșit infracțiunea asta e obligațiunea instanțelor de judecată, nu a parlamentului."

ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA: "Adică atacuri raider avem ca fenomen, dar raideri nu cunoaștem cine-s."

NICOLAE PASCARU, deputat PSRM: "Toate acestea s-au întâmplat în perioada Alianței 1,2,3 și ar fi foarte bine ca să ținem minte, acestea sunt rezultatele lor de lucru."

Concluziile Comisiei de anchetă pentru investigarea atacurilor raider urmează a fi transmise Procuraturii Generale, în vederea efectuării unor investigații suplimentare. Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare vor informa Parlamentul, în următoarele 30 zile, despre acțiunile întreprinse privind lacunele legislative stabilite în raport cu preluarea companiilor sus-menționate.

Opinia ta contează. Comentează!