CFM anunță că cel puțin 1000 de oameni ar trebui să fie concediați, pentru redresarea situației
Social 29 ianuarie 2021, 19:19 | 10120

Veștile proate se țin lanț pentru angajații Căilor Ferate ale Moldovei. După ce muncitorii CFM au fost lăsați fără lefuri timp de trei luni, directorul interimar al întreprinderii a anunțat că, pentru redresarea situației economice a întreprinderii, urmează a fi operate concedieri masive.

Directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, instalat în funcție imediat după votarea Guvernului Chicu, a declarat la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe că, cel puțin 1000 de angajați din cei 6300 ai Căilor Ferate ar urma să fie concediați, pentru ca întreprinderea să rămână viabilă din punct de vedere economic. Aceasta se confruntă cu probleme financiare mari, datoriile sunt de ordinul sutelor de milioane de lei, iar din această cauză angajații nu-și mai primesc salariile. Nu este clar deoacamdată care va fi soarta celor care lucrează la CFM. Deputații comisiei parlamentare i-au cerut astăzi lui Onceanu să prezinte urgent un plan de acțiuni în măsură să soluționeze problema achitării restanțelor salariale.

În cadrul audierilor în comisia parlamentară, a fost audiat directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, dar și conducerea Agenției Proprietății Publice, care supraveghează activitatea Căilor Ferate din anul 2018. Directorul general adjunct al APP le-a comunicat deputaților că problemele financiare ale CFM s-au agravat pe parcursul anului 2020 din cauza pandemiei și secetei, respectiv, a scăderii numărului de clienți, a contractelor și comenzilor de transport. Întrebat ce măsuri pot fi întreprinse pentru salavarea întreprinderii de stat, Onceanu a răspuns.

ADRIAN ONCEANU, director interimar al CFM: "- Este dureros, dar dacă vrem să păstrăm întreprinderea, trebuie făcută reorganizarea. Și, după toate pe care le văd eu, minimum 1000 de oameni o să fie concediați. O să trebuiască să fie concediați. - Din 6300 undeva?"

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că situația reală la întreprinderea de stat ”Calea Ferată a Moldovei” este mai gravă decât se credea. Potrivit lui, datoriile acestei întreprinderi strategice sunt de 459 de milioane de lei, inclusiv datoriile la salarii – 69 de milioane de lei - nu de 35 de milioane, cum se menționa anterior. Potrivit lui Slusari, CFM dispune de active în valoare de aproximativ două miliarde de lei.

ALEXANDRU SLUSARI și PETRU BURDUJA: "- De ce, în noiembrie 2019, directorul interimar, fără concurs, a fost numit domnul Onceanu? Noi suntem acum aproape în februarie 2021 până acum nu s-a petrecut concurs și din câte eu cunosc domnul Onceanu nu a avut nici tangență cu Calea Ferată mai înainte. Avem bănuieși rezonabile că toate meritele Dumnealui sunt că a fost coleg de facultate cu Igor Dodon. Trece ceva timp prim-vicediector apare un consilier principal de la Partidul Socialiștilor care tot nu are nicio tangență cu Calea Ferată, pe urmă vicedirector pe securitate apare Serghei Dodon care tot este rudă cu și în paralel vedem această situație economică la Calea Ferată. - Domnule Slusari, eu v-aș ruga să vă abțineți de la populisme! Eu vă rog mult. - Dar care populisme?! Eu am pus, întrebarea, domnule președinte. - Eu știu că noi avem deputați care sunt profesioniști universali - în aeronautică, în locomotive. - În offshore, în Bahamas! - Ați început cu tractoarele și acum vreți să începeți cu locomotivele! Citiți raportul Curții de Conturi!"

CORNELIU SOLTAN, director general adjunct al APP: "Ceea ce ține de politica de cadre, ține de activitatea operațională. Este management-ul ntrperinderii... Domnul director general este responsabil de numirea tuturor angajaților sau de concedierea tutror angajaților. Fondatorul nu poate interveni în politica de cadre a întreprinderii."

Concluziile audierilor au fost trasate de preșdintele comisiei, deputatul socialist, Petru Burduja.

PETRU BURDUJA, deputat PSRM, președintele comisiei: "Constatăm că situația este mult mai dură decât ne-am imaginat. Solicităm administrației Căilor Ferate și Consiliului de administrare să ne prezinte un plan de acțiuni pe termen scurt, pentru a soluționa în primul rând achitarea salariilor."

Alexandru Slusari a spus că, audierile din comisie, i-au întărit suspiciunea că ”procesele distructive care au loc la CFM sunt organizate premeditat, iar întreprinderea rămâne vacă de muls pentru niște grupări criminale cu acoperire politică”. Slusari și-a exprimat revolta că nicio structură guvernamentală nici măcar nu încearcă să oprească falimentul CFM.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie