PODOLIAK: Centrala se află în mâinile unor oameni nepregătiți, care nu înțeleg că ar putea genera o catastrofă nucleară
Externe 11 august 2022, 20:33 | 799

Consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a avertizat Republica Moldova să fie pregătită pentru un eventual dezastru nuclear în Ucraina. Într-un interviu la postul public de televiziune, Podoliak s-a referit la situația centralei atomice de la Zaporojie, ocupată de ruși, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele zile. Centrala, care este cea mai mare din Europa, se află la aproximativ 700 de kilometri de Chișinău.

Mihailo Podoliak susține că, în ultimele două săptămâni, are loc minarea teritoriului centralei, pe teritoriul acesteia este adusă tehnică militară grea, acolo fiind depozitate cantități mari de muniții. În plus, de pe teritoriul centralei nucleare au loc împușcături în direcția orașului Nikopol. Potrivit lui, rușii care controlează acum centrala sunt foarte slab pregătiți și nu conștientizează pericolul pe care-l generează:

MIHAILO PODOLIAK, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei: "De administrarea celei mai mari centrale nucleare din Europa se ocupă niște oameni incompetenți. Nu ajung oameni, calitatea de administrare a centralei lasă de dorit și ei nici nu înțeleg ce se întâmplă acolo și ce trebuie de făcut. Rusia interzice inspectarea centralei de către experți ucraineni care știu foarte bine cum funcționează această centrală. Rusia înțelege că a ocupat cu forța această centrală și a început să mineze teritoriul centralei nucleare. Nivelul și competențele militarilor ruși este foarte redus, ei nu înțeleg ce-i asta fizică nucleară."

Podoliak crede că Guvernul de la Chișinău înțelege toate riscurile și amenințările ce pot surveni în contextul situației de la centrala nucleară de la Zaporojie.

MIHAILO PODOLIAK, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei: "Mă bucur că Guvernul de la Chișinău înțelege toate riscurile și amenințările. Noi la fel, pregătim oamenii și suntem gata de orice. Rusia cu cât mai mult suferă eșec pe câmpul de luptă cu atât mai mult lovește în populație și încearcă să provoace daune civililor. Din acest motiv, toate riscurile despre care vorbește Guvernul din Moldova trebuie luate în calcul și trebuie să ne pregătim pentru orice."

Într-un mesaj oficial, Ministerul de Externe de la Chișinău și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu daunele aduse centralei nucleare din Zaporojie urmare a bombardamentelor și a solicitat accesul la această centrală a experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Uniunea Europeană de asemenea a condamnat desfășurarea de către Rusia a activităților militare la centrala nucleară Zaporojie, numind-o "încălcare gravă și iresponsabilă a regulilor de siguranță la instalațiile nucleare”, iar joi, 11 august, subiectul ar urma să fie discutat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

Ministerul Sănătății a anunțat că nu există un risc iminent privind o eventuală expunere la radiații ionizante și a avertizat populația să nu-și administreze acum pastile de iodură de potasiu. În cazul unui accident nuclear cu pericol de contaminare, preparatul de iod stabil va fi administrat, la decizia Comisiei Situații Excepționale, care va fi adusă la cunoștința populației prin activarea sistemului centralizat de înștiințare a protecției civile cu indicații concrete prin canalele de radio și televiziune națională, a comunicat Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!