ANRE susține că uraganul a provocat diminuarea ofertei mondiale de carburanți și scumpirea acestora
Economic 7 septembrie 2021, 19:30 | 937

Uraganul ”Ida” de pe coasta de Est a Americii de Nord ne scutură buzunarele! Benzina și motorina se scumpesc a patra zi consecutiv, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică spune că se întâmplă anume din cauza uraganului de peste ocean. Potrivit ANRE, intemperia a generat diminuarea ofertei mondiale de carburanți și scumpirea acestora.

De când a fost modificată legislația și ANRE stabilește din nou prețuri plafon la carburanți, aceștia s-au scumpit constant. Astfel, de la finele săptămânii trecute, benzina și motorina standard s-au scumpit cu 45 și, respectiv, 36 de bani. Pentru mâine, ANRE a stabilit prețuri maxime de 20 de lei și 52 de bani pentru benzină și de 16 lei și 63 de bani pentru motorină. Petroliștii vor avea dreptul să schimbe tarifele de la miezul nopții. Astăzi, aceștia au afișat din nou prețuri identice la principalele produse petroliere, la limita stabilită de ANRE. Agenția spune că scumpirile sunt firești și sunt determinate în mare parte de uraganul ”Ida” de peste ocean.

COMUNICATUL ANRE: "Ritmul ascendent al prețurilor stabilite este în continuare influențat de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere la bursele internaționale, în special al benzinei, în contextul diminuării ofertei mondiale de carburanți cauzate de înlăturarea consecințelor uraganului ”Ida” pe coasta de Est a Americii de Nord și întârzierile suportate la repunerea în funcțiune a producerii de carburanți în Golful Mexic."

În susținerea acestui argument, ANRE face trimitere la un articol publicat de agenția Reuters. Șoferii spun prețurile la carburanții îi bat la buzunar.

Amintim că deputații PAS au înregistrat recent trei inițiative legislative care au drept scop curățirea instituțiilor statului aflate sub control parlamentar de conducătorii care demonstrează ineficiență ori promovează grupuri de interese. Printre instituțiile vizate se numără și Agenția pentru Reglementare în Energetică.

Opinia ta contează. Comentează!