Dosarul Andronachi, ședințe „Secrete”
Justiţie 22 mai 2023, 19:52 | 703

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, cere ca ședințele de judecată în cazul fostului deputat Vladimir Andronachi, învinuit în dosarul „Frauda bancară”, să fie examinate cu accesul presei. Se întâmplă după ce vineri, 19 mai, magistratul de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Gheorghe Balan, a acceptat solicitarea apărării învinuitului ca ședințele în acest caz să fie cu ușile închise.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei de la cetățeni. Societatea are dreptul să cunoască despre acțiunile persoanelor care dețin sau au deținut funcții publice și erau obligate mereu să acționeze în interesul statului și a cetățenilor. Mai mult, ședințele deschise le permit oamenilor să vadă direct cum funcționează sistemul de justiție și să ceară socoteală procurorilor."

Procuratura Anticorupție nu este de acord cu decizia magistratului Gheorghe Balan și solicită Parlamentului să modifice urgent Codul de procedură penală astfel încât procurorii să poată contesta astfel de hotărâri judecătorești.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Legea nu permite acuzatorului de stat să conteste această decizie, la această etapă a judecării cauzei. Codul de Procedură Penală al Republicii Moldova stabilește că astfel de încheieri pot fi contestate odată cu sentința. Venim cu un îndemn public și urgent către Parlament ca să modifice Codul de Procedură Penală și să le permită procurorilor să conteste așa tip de hotărâri judecătorești, care sunt contrar normelor legale."

L-am sunat pentru o reacție pe magistratul Judecătoriei Buiucani, Gheorghe Balan, pentru a ne explica ce a stat la baza acestei decizii, dar nu ne-a răspuns la telefon. De asemenea, Veronica Dragalin a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să inițieze o procedură disciplinară împotriva lui Gheorghe Balan.

Fostul deputat PD Vladimir Andronachi este cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Cauza respectivă a fost disjunsă din dosarul denumit „frauda bancară”. Procurorii spun că Andronachi a avut și un complice, dar unde se află acesta, nu se știe. Potrivit anchetei, învinuiții au prejudiciat Republica Moldova cu peste 26 de milioane de lei. Banii sustrași, în sumă de peste un milion de dolari şi aproximativ 800 de mii de euro, au fost spălați în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și în contul companiilor din cadrul grupului criminal organizat, condus de Vladimir Andronachi.

Acesta a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în Republica Moldova. Andronachi riscă până la 25 de ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie