Catedrala Notre-Dame, va fi redeschisă în anul 2024, a promis ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot
Externe 15 aprilie 2021, 20:17 | 734

Catedrala Notre-Dame din Paris, devastată de un incendiu în urmă cu doi ani, va fi redeschisă în 2024. Donațiile primite pentru renovarea Catedralei se ridică în total la 833 de milioane de euro. Sunt bani suficienți pentru lucrările de renovare, a declarat ministrul de cultură al Franței.

ROSELYNE BACHELOT ministrul culturii, Franța: "La ora actuală, sumele astfel colectate ne permit să privim relaxaţi acest şantier. Vă pot spune că în 2024, Catedrala Notre-Dame din Paris va fi redeschisă!"

La doi ani de la incendiul, care a devastat parţial catedrala, capodoperă a artei gotice, preşedintele Emmanuel Macron a mers la fața locului.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Suntem abia în prima etapă. Vedem și lucrarea, care ne-a rămas, dar este un mesaj de mândrie colectivă. Am făcut multe în doi ani și am evitat orice scenariu negativ."

Reprezentantul lui Macron pe şantier a dat asigurări că Notre-Dame de Paris va fi redeschisă în 2024, iar un serviciu religios va fi oficiat pe 16 aprilie a acelui an. Nu toate lucrările vor fi finalizate însă până la acea dată.

JEAN-LOUIS GEORGELIN, șef al restaurării Notre Dame: "Este un program extrem de ambițios, dar suntem încă în curs de a redeschide catedrala pentru credincioși în 2024. Nu va fi complet terminată, vor mai fi lucrări de făcut la exterior, în special la peretele exterior, dar și alte lucrări de finalizat. Mai presus de toate, trebuie să încheiem consolidarea clădirii, care se va face în această vară."

În ziua de 15 aprilie 2019, celebra catedrală gotică, veche de 850 de ani şi un adevărat simbol al Franţei, a fost cuprinsă de flăcări, sub privirile a mii de trecători. Focul a năvălit prin acoperiş şi a cuprins rapid turla octogonală în formă de săgeată, care s-a prăbuşit, urmată de întregul acoperiş. Catedrala se afla în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. Cele 16 statui din bronz de pe fleşa catedralei fuseseră demontate anterior pentru a fi restaurate.

Opinia ta contează. Comentează!