În Chișinău sunt 20 de treceri subterane, multe au fost construite în anii 1970-1992 și niciodată reparate
Social 22 iulie 2021, 17:25 | 3003

Calea spre și dinspre Autogara Sud Chișinău, este plină de riscuri pentru viață. În preajmă nu există o trecere pe carosabil, cu sau fără semafor. Călătorii spun că mai degrabă aleg să traverseze în fugă, cu frica în sân, numai să nu coboare scările în subterana din apropierea Autogării.

DANIELA PASCARI, reporter Jurnal TV: "Pasajul subteran din preajma Autogării Sud se pare că a fost dat uitării de autorități. Scările sunt dărâmate, iar mirosul este insuportabil. Se întâmplă în condițiile în care încă în luna februarie, pretorul sectorului Centru dădea asigurări că lucrările de reparație vor începe în maxim două săptămâni. Nici la șase luni distanță, însă, lucrurile nu s-au mișcat din loc."

Scările se risipesc, pavajul este gata să cadă, gurile de canalizare lipsesc, iar de un sistem de iluminare, nici vorbă. Oamenii spun că o astfel de trecere subterană le pune viața în pericol.

În luna februarie, pretorul sectorului Centru, Pavel Rusu, ne-a spus că antreprenorul înregistra o nouă tehnologie, iar lucrările vor începe în cel mai scurt timp. Contactat acum pentru a comenta situația la zi, Rusu ne-a declarat că este o procedură, care durează.

PAVEL RUSU, pretor sectorul Centru: "Acum am elaborat certificatul de urbanism, cred că în decurs de o lună ne apucăm de toate trei subterane. Licitațiile durează, doamnă, de aceea și e dezastruoasă. Sunt de acord cu dumneavoastră, este una dintre cele mai dezastruoase subterane, care există la ziua de azi."

Anterior, autoritățile anunțau că subterana din apropierea Autogării Sud Chișinău va fi iluminată, iar spațiul adiacent va fi amenajat. La fel, vor fi instalate opt camere de supraveghere video și rampe de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă. Proiectul rămâne, deocamdată, doar pe hârtie. În Chișinău sunt 20 de treceri subterane. Cele mai multe au fost construite între anii 1970 și 1992, dar nu au fost reparate.

Opinia ta contează. Comentează!