Mulți oameni din sate se văd nevoiți să-și vândă sau sacrifice animalele pentru că nu au cu ce le hrăni
Social 17 noiembrie 2020, 19:44 | 15252

Seceta le-a adus necazuri în plus oamenilor de la sate, care și așa o duc greu. Mulți dintre ei nu mai au cu ce își hrăni animalele și păsările din curte. Unii localnici din satul Taraclia, raionul Căușeni și-au vândut vacile, pentru că nu au cu ce le întreține până la primăvară. Pe oieri nevoia i-a făcut să cosească stuf, dar pentru că nici acesta nu va fi destul, o parte din oi au fost sacrificate. Au fost probleme și cu adăparea animalelor, deoarece unele iazuri au secat.

O avea de mulți ani și îi era dragă văcuța, dar nu a vrut să o privească cum îndură foame și a vândut-o.

ANA ZIBLIUC, locuitoare a satului Taraclia, raionul Căușeni: "Am plâns, două - trei zile am plâns, îmi era jale, dar ce să fac?! Decât să o dau atunci la carne, când nu se va putea scula. Ei îi trebuie mâncare. Seceta mi-a doamne ferește iată mi-au rămas niște chiucuri de anul trecut dar cu 10 chiucuri nu scoți vaca din iarnă și acolo cu două mănunchiuri de ciocleji."

Era o vacă bună, dădea mult lapte. Mătușa Anica mai câștiga un ban din vânzarea lactatelor. Îi este greu să trăiască doar din pensie, povestește femeia. Primește puțini bani deși a lucrat mai mult de 20 de ani la ferma din sat.

ANA ZIBLIUC, locuitoare a satului Taraclia, raionul Căușeni: "Duceți-vă în târg și întrebați, pe Anica Zibliuc, cine e?! Mă duceam cu brânză, cu smântână, veneau de acasă, se puneau la rând. Făceam pe săptămână câte 800 de lei, poate și 1.000, mai ales când se întreba așa tare bine, dar acum. Ultima smântână, acum mă duc și mă uit la dânsa, dar mănânc numai câte puțin ca să am pe mai mult timp."

S-au golit și cotețele cu păsări din curtea mătușii.

ANA ZIBLIUC, locuitoare a satului Taraclia, raionul Căușeni: "Tot am tăiat - gâscă am tăiat, curcă am tăiat, n-am cu ce îi întreține."

Tot pentru că au puțină hrană, frații Gamanji au sacrificat, până la intrarea în sezonul rece, zeci de oi.

ION GAMANJI, locuitor al satului Taraclia, raionul Căușeni: "Am dus la carne, că ne uităm că dacă e secetă așa mare a fost, puțin s-a strâns, puțin de tot, înainte era hambarele pline și cu grăunțe, cu porumb și cu fân, și cu lucernă, dar anul acesta rău de tot. Eu am avut 100 și fratele 100 a avut și am mai vândut din ele, am mai vândut că ne uităm că e rău, iată am mai cosit și niște stuf. Paie avem de anțărț, dar puțin Cioclej am fărâmințat și sperăm că poate la primăvară o să ieșim să fie toate sănătoase și hrănite cumsecade."

E greu nu doar cu hrana, dar și cu adăparea animalelor. ION GAMANJI, locuitor al satului Taraclia, raionul Căușeni: "Vara aceasta făceau 10 kilometri la pășuni și după veneau la 10 kilometri înapoi la apă. Au secat și iazuri și râuri, dacă anul a fost tare rău."

Acest iaz s-a uscat în doar câteva luni.

PETRU PÂRVU, locuitor al satului Taraclia, raionul Căușeni: "Iazul a fost, anul trecut, pe suprafața de trei hectare, anul acesta vedeți. De prin luna mai din ce mergea se ducea apa. N-am apucat așa secetă să fie ca anul acesta. Se adapau aici , vacile, oile, că aici era o rezervă de apă, de care se foloseau mai mulți. Veneau copiii vara stăteau cu undița. Aici se prindea pește de 4-5 kilograme. Vacile - practic oamenii deja o să le țină acasă, cu seceta aceasta nu au unde paște și înafară de aceasta n-au unde se adăpa."

În satul Taraclia, raionul Căușeni pe timpuri erau cinci cirezi cu până la două mii de vaci. Acum însă au mai rămas vreo 50 de vaci în total.

Opinia ta contează. Comentează!