Franţa sărbătoreşte Ziua Naţională într-un format redus, din cauza pandemiei
Externe 14 iulie 2020, 19:33 | 739

Franţa sărbătoreşte Ziua Naţională într-un format redus, din cauza pandemiei. Pentru prima oară după 1945, a fost anulată tradiţionala defilare militară de pe Champs-Elysées. Balurile populare şi concertele de cartier au fost şi ele anulate în cea mai mare parte, în vreme ce experţii trag un semnal de alarmă în legătură cu un al doilea val al epidemiei, care a costat deja în Franţa peste 30 de mii de vieţi.

În faţa tribunelor ridicate în Piaţa Concordiei au defilat în cerc 2.000 de militari, cu jumătate mai puţini decât în mod obişnuit la astfel de festivităţi. În tribune s-au aflat 2.500 de invitaţi, dintre care 1.400 - francezii aflaţi în prima linie a luptei cu epidemia: personal medical, cadre didactice, casieri, poliţişti, jandarmi, pompieri, lucrători în fabrici care produc măşti sau teste.

La Paris au fost invitaţi reprezentanţi ai Germaniei, Elveţiei, Austriei şi Luxemburgului, în semn de mulţumire pentru faptul că aceste ţări au primit 161 de pacienţi francezi aflaţi în situaţie critică.

În cursul serii, un foc de artificii va fi lansat la ora locală 23.00 (21.00 GMT) de la Turnul Eiffel, înconjurat de măsuri de securitate pentru evitarea adunărilor. În întreaga ţară au fost anulate numeroase focuri de artificii şi spectacole pirotehnice pentru a se limita aglomerările.

Ziua Națională a Franței este legată de Bastilia - o fortăreața pariziană, emblema absolutismului monarhic, destinată să fie închisoare. În ea s-a consumat unul dintre episoadele inițiale ale Revoluției franceze - asaltul parizienilor asupra Bastiliei, care se afla în mâinile unei garnizoane de 110 oameni. Evenimentul s-a produs pe 14 iulie 1789, devenind astfel ziua oficială a Franței. Deși căderea Bastiliei a fost considerat momentul emblematic al Revoluției franceze, în momentul căderii ei se mai aflau doar șapte deținuți, deși mitologia născută pe ruinele Bastiliei a lăsat de înțeles cu totul altceva. 

Opinia ta contează. Comentează!