Michalko: Voi părăsi Chișinăul la sfârșitul acestei luni, după patru ani de muncă asupra relației UE-Moldova
Politic 5 august 2021, 15:24 | 1461

Peter Michalko își încheie mandatul de șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, iar în locul său a fost numit Janis Mazeiks. Din luna septembrie, Michalko va activa în calitate de șef al Delegației Uniunii Europene în Azerbaidjan. Despre aceasta a anunțat înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell.

MESAJUL LUI PETER MICHALKO: „Este o mare onoare să fiu numit de Josep Borrell în calitate de nou șef al delegației Uniunii Europene în Azerbaidjan. Voi părăsi Chișinăul la sfârșitul acestei luni după patru ani de muncă asupra relației UE-Moldova, pentru a-mi începe noul mandat la Baku și pentru a lucra intens pentru cooperarea UE-Azerbaidjan”.

A scris Peter Michalko pe pagina sa de Facebook. Michalko a fost numit șef al Delegației UE la Chișinău în luna mai 2017 de către Federica Mogherini. În acești patru ani, el a ținut pasul evenimentelor sociale din țara noastră, dar a reacționat activ și la evenimentele politice. În iunie 2019, când într-o ședință pe întuneric a Parlamentului a fost învestit Guvernul Sandu, ambasadorul s-a aflat toată ziua în clădirea legislativului împreună cu ambasadorul american. Iar în noiembrie 2019, când coaliția PSRM+PD a demis guvernul pro-european al Maiei Sandu, Peter Michalko, avertiza asupra neadmiterii reactivării „schemelor din trecut”, care au sărăcit Moldova. Diplomatul european spunea atunci că instituțiile europene sunt cu ochii pe Republica Moldova și că UE este gata să ofere asistență, dar exclusiv contra reforme palpabile. Înainte de a veni în misiune la Chișinău, Peter Michalko a fost ambasador al Republicii Slovace în Republica Elenă. La Chișinău, ambasadorul s-a remarcat și prin faptul că la fiecare eveniment a vorbit în limba română și nu a ratat nicio ocazie să-și exprime atașamentul față de cultura, arta, literatura și istoria țării noastre.

În luna mai, Peter Michalko în Moldova a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” de către Maia Sandu. Șefa statului i-a mulțumit astfel pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova pe parcursul mandatului. Ambasadorul își încheie mandatul de șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, iar în locul său a fost numit Janis Mazeiks.

Opinia ta contează. Comentează!